Международен ден на скейтбординга

Скейтбордисти по света и у нас празнуват днес. 21 юни е обявен за Международен ден на скейтбординга.

Първият скейтборд е направен през 30-те години на 20 век в Америка и е представлявал сърф, прикачен към 4 колелца. Тогава не е бил измислен полиуретанът, от който се правят колелцата в наши дни. Затова устройството е било много опасно и е вдигало много шум.

От 30-те до 60-те години на миналия век е било забранено да се кара скейтборд. След това обаче той отново нашумял сред младите и започнало масовото му производство.

Скейтбордовете се състоят от няколко части. Най-очевидното е борда, който се нарича палуба. За да помогне на ездача да се придържа към дъската, griptape (подобен на шкурка материал) се полага на горната част на палубата. Следващите компоненти са камионите, които ездачът използва, за да насочи борда, като се наклони в посоката, в която желае да пътува. Камионите се монтират на борда чрез серия гайки и болтове, наречени хардуер. Колелата са прикрепени към камионите и задържат лагерите, което спомага за намаляване на триенето и увеличаване на скоростта на ездача. Колкото по-високо е качеството на лагерите, толкова по-бързо е ездачът!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram