Медици от Казанлък на протест: Спрете търговията със здраве! /снимки/

Старша сестра в отделение на казанлъшката болница, с 20-годишен стаж, получава чисто 600 лева заплата. Жената е една от 144-те медицински специалисти, напуснали днес за час работното си място, за да протестират пред МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ за достойно заплащане и зачитане на труда им.

„Крайно време е да се спре търговията с лекуването на хората. Ние не сме търговци ние сме лекари и специалисти по здравни грижи!“, заявиха протестиращите. Те призоваха да не се политизира протеста им. „Готови сме да хвърлим оставки!“.

Казанлъшката болница обслужва 103 508 души, население от пет общини.

Медицинските специалисти от МБАЛ „Д-р Хр.Стамболски“ ЕООД се включиха в Националния протест на медицинските специалисти по здравни грижи. Протестът ще се проведе на 1 март 2019 пред сградата на болницата. Сред исканията им са:

1. Без търговски дружества в здравеопазването.
2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.
3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).
4. Връщане на медицинските стандарти.
5. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.
6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.
7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
8. Промяна в категорията труд.

„Да блокираме системата! Призовавам всички колеги – не се страхувайте! Нека да докажем, че без нас не може. Нека бунтът на белите престилки започне! Изходът е един – ЕДИНЕНИЕ и борба до край. Нужна ни е само малко „лудост“, много кураж и нито крачка назад – тогава, ще успеем. Длъжни сме да опитаме“, призовават медицинските специалисти.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram