Медицинските сестри от казанлъшката болница искат достойно заплащане, готвят протест

Декларация е била гласувана от състава на медицинските сестри в общинската болница в Казанлък на събрание днес. Документът е бил представен от Ваня Георгиева, председател на Регионалната колегия за област Стара Загора към асоциацията на БАСЗГ /Българска асоциация на специалистите по здравни грижи/ и разпространена до институциите, визирани в декларацията.

Медицинските специалисти готвят и протест.

„Искаме обществото да разбере, че медицинските специалисти в общинската болница от 1 януари 2019г са с възнаграждение под минималната работна заплата. Исканията ни са конкретизирани подробно в декларацията. На събранието беше взето решение да бъде изчакан отговор от съответните институции до 10 работни дни, след което ще предприемем съответните действия“.

Ето и целият текст на декларацията:

Декларация

от

Професионалистите по здравни грижи ,работещи в МБАЛ „ Д-р Хр. Стамболски“ ЕООД гр. Казанлък

 

Ние, професионалистите по здравни грижи, работещи в МБАЛ “Д-р Хр. Стамболски“ ЕООД гр. Казанлък, подкрепяме протестите на специалистите по здравни грижи от общинските болници в страната.

Обръщаме се към Министъра на здравеопазването, НЗОК, Национален съвет за тристранно сътрудничество, Министъра на финансите, НС на БАПЗГ, Национално сдружение на общините в Република България, Кмета на гр. Казанлък и Общинския съвет на гр. Казанлък,  с искане за достойни заплати в Общинските болници, синхронизирани с постигнатите договорености в КТД – 2018г.

Настояваме да бъдат предвидени реални средства за постигане на заплати, предвидени по браншово КТД, било то чрез увеличение на цените на КП или допълнително финансиране от Министерство на здравеопазване и Общината.

Искаме да обърнем внимание и на страните по КТД – не може да договарят заплати само на “хартия“ без да имат визия, откъде ще дойде финансирането, което да покрие плащанията.

Настояваме Община Казанлък като собственик на 51% от лечебното заведение  да поеме ежемесечните комунални разходи на болницата и дофинансиране от преходния остатък на Общината в сектор Здравеопазване.

Изискваме да се намерят допълнителни механизми за финансиране на здравното заведение, освен КП.

Минималната работна заплата в Република България от 01.01.2019г е в размер на 560лв.

Към днешна дата ние медицинските специалисти работим на 8–часов работен ден и основна заплата под минималната за страната.

Не са ни предоставени допълнителни споразумения към трудовите договори, съобразени с промените на минималната работна заплата.

Независимо от това ние, медицинските специалисти по здравни грижи продължаваме да изпълняваме отговорно и качествено професионалните си задължения, въпреки редуцирания състав и недостатъчното и обидно финансово положение, в което сме принудени да работим. Лишавайки семействата си от присъствие и грижи, с цената на извънреден труд и доработване на други места успяваме да покрием основните си битови нужди.

С предлагането на адекватно заплащане на висококвалифицирания, специфичен и стресов труд, който полагаме 24 часа в денонощието, ще бъде решен наболелия кадрови проблем с недостига на медицински специалисти и ще бъде редуциран извънредния труд.

Ще се повиши качеството на работа и обгрижването на пациентите .

Необходими са незабавни промени в статута на общинските болници и тяхното финансиране. Премиерът и правителството да излязат с предложение за промяна в регистрацията  на лечебните заведения. В противен случай здравните заведения от този тип ще се самозакрият поради липса на медицински специалисти.

07.01.2019г.

Гр. Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram