Мащабна кампания за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Тракийски университет

Общо 130 студенти, преподаватели и служители от Тракийски университет – Стара Загора взеха участие в Пролетната кръводарителска акция „Направете добро – спасете човешки живот“, която се проведе от 24 до 26 април 2023 г.  Акции за безвъзмездно и доброволно кръводаряване се провеждат в старозагорския университет  два пъти годишно – пролет и есен –  вече повече от 25 години по инициатива на Районен център по трансфузионна хематология – Стара Загора.

Пръв кръводарител в настоящата кампания бе гл. ас. Желязко Събев – преподавател в Аграрен факултет, който дари за забележителния 39-ти. Д-р Събев сподели, че се надява все повече хора да последват примера му и да прегърнат идеята за редовно безвъзмездно кръводаряваване.

Тази година 44-ма млади хора предприеха смелата крачка да станат кръводарители за пръв път. Сред тях бе първокурсничката Ивана Гьорева, която разказа, че е решила да се включи, защото знае, че много хора, страдащи от тежки заболявания или пострадали в катастрофи, се нуждаят от кръвопреливане.

Ерика Паризи – второкурсничка във факултета по ветеринарна медицина, родом от Рим, Италия – сподели, че участва за втори път в кръводарителска акция на Тракийски университет, но вече 8 години кръводарява активно. „За пръв път дарих кръв когато навърших 18 години – тогава реших да предприема тази важна стъпка по случай пълнолетието си. От тогава съм редовен кръводарител. Тази седмица отново бях рожденичка  и ето че за поредна година спазих традицията.  Моята кръвна група е съвместима с почти всички останали, така че кръводарявайки аз знам – някой  някъде има нужда от помощ и именно аз ще му подам ръка.”

„Бих искала да благодаря на ръководството и академичната общност на Тракийски университет за съпричастността, за активността и за това, че са винаги до нас и ни помагат да осъществяваме такива мащабни кампании“ –  каза  д-р Драгостина Цочева от РЦТХ – Стара Загора. „На всички хора, които се колебаят дали да бъдат доброволни кръводарители бих искала да кажа – бъдете смели и знайте, че с този акт на съпричастност Вие правите добрина!”

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram