Липса на пари и документи в читалището в Овощник потвърждава съмненията за злоупотреби от секретаря и екскандидат-кмет от ГЕРБ Георги Данев

Още сериозни липси на пари и документи в читалище „Просвета“ в казанлъшкото село Овощник е установила Проверителната комисия при втора проверка на 12 ноември. Ревизиите започнаха на 7 ноември след подозрения на част от членовете на читалищното настоятелство за неправомерно разходване на публични средства от секретаря на НЧ “Просвета“ и неуспял кандидат-кмет от ГЕРБ на Овощник Георги Данев.

По-рано на 7 ноември проверителите констатираха касов дефицит от 1 174 лева, липса на квитанции и фактури. Според констативния протокол и участници в ревизията, касовата наличност към тази дата е 30,80 лв. и не съответства на описаните приходно-разходни документи за 965,40 лв.

Проверяваният секретар на читалището Георги Данев подписал декларация, че последният номер по прихода е №16 от 9 септември, а по разхода е №40 от 30 септември 2019г.

Втората проверка показала, че през октомври Данев е изтеглил от банковата сметка на читалището общо 4 600 лв. От тази сума той платил заплати за 1 029 лв., за което има ордери, но за друга сума от 1 350 лв. нямало оправдателен документ, освен празен договор за участие на вокален дует без подписи и данни на изпълнителите и само с прикачен разходен ордер от 25 октомври.  Комисията не открила документи и за липсващи суми от 240 лв., 260 лв., 1 030 лв. Към стокова разписка от 28 октомври за 1 802 лв. също липсвал разходно-оправдателен документ. Според свидетели аренда от 1 600 лв. от читалищни земи била дадена на ръка на Данев още в началото на лятото, а арендаторите още чакали документ, че са я предали в читалищната каса.

Ревизионната комисия установила и че секретарят не водел касова книга, вместо задължителният документ използвал бели листове формат А4.

До деня на втората проверка комисията задължила Данев да предостави разходно-оправдателни документи за липсващите суми. На 12 ноември той представил само фактура за 1 800 лв. за строителни материали от същата дата, но за разход, направен на 28 октомври.

Заседанието на последващата проверка, според протокола, било внезапно посетено от началника на кметската общинска канцелария Сребра Касева.  

Припомняме, че читалищата са автономни институции, финансирани от държавния бюджет. Разпределението на парите към читалищата се реализира от комисия, съставена от община Казанлък и по критерий също съставен от администрацията. Читалищата се управляват от настоятелства.

Тази година читалището в Овощник ползва субсидия от 26 800 лева, определена му от комисията, чийто член бе и Георги Данев, месеци по-късно издигнат за кандидат за кмет от селото от ГЕРБ и протежиран лично от кмета Галина Стоянова.

На снимката: Галина Стоянова подкрепя Георги Данев по време на предизборната кампания

Снимка: ГЕРБ-Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram