„Кукерландия“ гостува на Музея на фотографията

Музеят на Фотографията – Казанлък, Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, Сдружение ЯФО( Ямболска фотографска общност), Община Ямбол, Общинско предприятие „Култура и туризъм“ – Ямбол и Община Тунджа представят Изложба „Кукерландия – избрани творби“ от фотографския фонд на художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол. Откриването й е в сряда, на 8 януари, от 17.30 ч.

Избраните фотоси са от ежегодно провеждания международен фотоконкурс „Кукерландия“ в рамките на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол. Коратори на изложбата са Стоян Стоянов – Председател на ЯФО и Константин Зайков дългогодишен организатор и член на журито. Изложбата има за цел да популяризира Международният маскараден фестивал и Фотоконкурс „Кукерландия“.

Фестивалът „Кукерландия“ е емблема на Ямбол като фестивален град. Събитието събира хиляди участници и гости на града, дошли да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище.

Мотото на „Кукерландия“ е „Когато фестивалът е живот“ и отразява, както пълнокръвния живот на древните кукерски традиции по този край, така и пищното настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.

„Кукерландия“ се провежда ежегодно в края на февруари или в първите дни на март. Кукерството неизменно е свързано с наближаването на Сирни заговезни и обичаите по прогонване на злите сили, посрещането на пролетта и събуждането на земята. Затова и в представянето на групите специален акцент са ритуали, пресъздаващи дейности по заораване и засяване на земята, раждане на хора и животни и наричания за здраве, берекет и плодовитост.

По мащаб ямболският фестивал е сред от най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани, буквално от всички краища на България. Колоритът на празника се допълва с участието на много чуждестранни групи.

Кулминацията на фестивала е двудневното състезателно дефиле на маскираните. В изданието на „Кукерландия – 2019“ участваха над 90 групи.

Сред отличителните черти на ямболския фестивал са гигантските кукерски маски – страховити 3-метрови съоръжения, които внасят неповторим колорит на празника. Основното съпътстващо събитието пък е едноименният Международен фотографски конкурс с изложба, представящ уникални фотографии от българските маскарадни традиции и от европейски карнавали.

Двадесет и първото издание на „Кукерландия“ ще се проведе от 27 февруари до 1 март 2020 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram