Крият и лъжат къде изчезна безценният и единствен черен орех в Казанлък

Изчезна яко дим черният орех, съсечен от Общината заради строежа на музея на розата в „Розариума“.

Единственото дърво в района от този вид  Juglans nigra /Черен орех – дърво с орехови листа, плодове, които узряват в края на октомври и околоплодната обвивка има силна мускатова миризма/ бе варварски унищожено в началото на юли, за да бъде разчистено място за музея, макар то да не попадна в строителната площадка, а в периферията й.

Дървото е вписано в Червената книга на България като изключително рядък вид, под защитата на държавата е и е на повече от 50 години. Освен че са единици у нас, тези дървета са екзотични, трудно се завъждат и отглеждат, дървесината им е изключително скъпа. Захващането им става от семенца, донесени от далечни държави. Вероятно, преди много години това е сторил благороден казанлъчанин.

Макар да е ясно и на еколозите и на общинските чиновници, че отсичането на черния орех подлежи на специален режим на разрешение /ако въобще бъде допуснато/, те не намериха сносно обяснение има ли разрешение за отстраняването му, нито могат и до днес да отговорят къде е откаран трупът на ореха.

Специалисти посочват, че дървесината се използва за луксозно обзавеждане на домове, най-скъпарски от него са детайлите от интериора на тузарски яхти.

Следа от дървото няма, никой от Общината не е в състояние да каже къде изчезна то. Или изпращат неистинска информация.

Противоречивите данни за местонахождението му от различни авторитетни източници на общинска заплата, води до извода, че черният орех е изтъргуван скъпо и тайно, а в прессъобщение абсурдно се обяснява как отрязаните липи от кв.“Васил Левски“, кестените и орехът от „Розариума“ получават ново предназначение-да бъдат набутани в печки на твърдо гориво по детски градини по селата…

Екипът на Медийна група „Вис виталис“ е по следите на изчезналия черен орех, въпреки че общинари се опитват вече трета седмица да ни заблуждават с различна и доста често смехотворна информация.

Скоро ще разкажем кой и защо отсече черния орех, чиято дървесина достига 20 000 долара за труп.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram