Компенсират розопроизводителите заради ниските изкупни цени

Регистрираните розопроизводители ще бъдат компенсирани заради ниските изкупни цени тази година със субсидия „де минимис“, каза в Карлово министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. В подбалканския град той се срещна с недоволните земеделски производители, като бяха обсъдени наболели проблеми в сектора.

Министърът поясни, че тази година реколтата е много добра – и като качество, и като количество, а това доведе до ниските изкупни цени. Друг съществен въпрос е нарастването на розопроизводството – през последните две години то се увеличава с по 10 процента на година, като в момента се обработват над 400 000 дка розови насаждения. В предишните години изкупните цени за килограм розов цвят са били много добри: през 2017 г. килограм розов цвят е изкупуван над 4 лева, а през 2016-та – до 5 лева, и затова сега производителите са недоволни от цени около 2 лева за кг, които не им покриват разходите.

Също така през последните години са засети розови площи, които не са от сорта Роза Дамасцена, и те не могат да се използват за производство на българско розово масло. По думите на министър Порожанов България произвежда розов цвят за малко над 3000 кг розово масло, а реално страната продава два пъти повече на базата на вносни продукти от Иран, Тунис и Турция, с химически добавки, които компрометират качеството на българското розово масло.

Министър Порожанов каза още, че ще бъдат предприети законови мерки срещу дестилерии, които компрометират качеството на българското розово масло, като го произвеждат без вложен български розов цвят.

Необходим е закон за розата, който да регулира отношенията в отрасъла, да се работи само със сертифициран посадъчен материал, само от регистрирани розопроизводители, а производители и преработватели да работят в симбиоза, заключи земеделският министър.

Преди срещата в Карлово розопроизводители излязоха по главните пътни артерии в Розовата долина и блокираха движението. Големи колони от чакащи автомобили се образуваха на пътя Пловдив-Карлово, при разклона за с. Войнягово, където над сто земеделски производители протестираха заради ниските изкупни цени. Движението е спирано още на подбалканския път София-Бургас близо до Калофер, до с. Каравелово и Калояново.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram