„Комерсант“: Изявлението на Путин за „Турски поток“ е „неумолим ултиматум“ към България

„Комерсант“ нарича „неумолим ултиматум“, поставен на българските власти, изявлението на руския президент Владимир Путин за газопровода „Турски поток“ по време на визитата си в Сърбия.

Путин заяви, че България – „очевидно под външен натиск, умишлено бави продължението на „Турски поток“ на своя територия и Русия. Ако България се откаже от проекта, Русия ще успее да намери други варианти за доставка на газ в Южна Европа“, изтъкна руският лидер, цитиран от ТАСС, на обща пресконференция в Сочи след разговор със сръбския си колега Александър Вучич.

В отговор Борисов заяви: Може би информацията на Путин е стара, изкопали сме 160 км и всеки ден копаем по 5 км от „Турски поток“. 

Руският президент е разтревожен от странното поведение на България, пише „Московский комсомолец“. Путин обвини България, че проваля плановете на „Газпром“ да пренасочи от началото на 2020 г. част от газа, транзитиран през Украйна, в новата тръба, предназначена за износ на горивото, уточнява „Ведомости“.

Българският премиер Бойко Борисов отговори на Путин, отбелязват изданията в Русия. Борисов разчита България да убеди Русия, че е сигурен транзитьор за руския газ, пише „Правда“.


България строи „Балкански поток“, който ще стане част от „Турски поток“, с максималната възможна скорост, цитира „Лента“ изявление на министър-председателя пред телевизия Би Ти Ви.

Според Борисов газопроводът се изгражда със средна скорост пет километра на ден. Той обясни забавеното започване на процеса с провеждането на задължителни процедури, посочва електронният вестник.

Българският премиер изрази надежда до края на идната година газопроводът да заработи и Владимир Путин лично да види строежа догодина, добавят изданията.

По думите на Борисов, щом строежът приключи, България ще стане „единствената бърза и добра алтернатива“ за руския газ, посочва „РБК“. Според министър-председателя България ще стане газоразпределителен център на Балканите, което вече е съгласувано и с ЕС, и със САЩ, отбелязва „Лента“.

Припомняме, че вчера в Сочи руският президент заяви: „Ако българското правителство не иска да сътрудничи, ние ще намерим други възможности за реализирането на газопровода през Южна Европа“.


„Това, което виждаме, независимо от многократните заявления, независимо от многократните молби към руската страна да осигурим доставките на наш газ през Турция в България, колкото и печално да звучи, виждаме, че българската страна съзнателно бави реализацията на проекта на своя територия. Искам да заявя това директно и публично! Ръководството на България, след като провали „Южен поток“, се обърна към нас с молба на всяка цена да участва в „Турски поток“. Но очевидно под натиск отвън, сега те показват, че не бързат. Но ще видим как по-нататък ще се реализира този проект на българска територия“, казва на съвместна пресконференция с Вучич Владимир Путин.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram