Книга за върховете „Свети Никола“ и Шипка“

Авторският труд на проф. Петко Петков, преподавател във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, роден и израснал в Казанлък, ще бъде представен пред местна публика на 13 април, от 17:30 часа в Камерна зала на Дом на културата „Арсенал“. Организатори на срещата с автора са НПМ „Шипка-Бузлуджа“, ИМ „Искра“ и Общинска библиотека „Искра“.

Казанлъшкият учен е отлично запознат с историческите факти по именуването и преименуването на по-високия старопланински връх. Книгата е историческо изследване, което уточнява и анализира промените в наименованието на по-високия връх – от „Свети Никола“ през „Столетов връх“ до Шипка, каквото е и името на съседния по-нисък връх.

С примери от многобройни български и чужди документи и карти се доказва, че исторически установените имена на двата върха преди, по време и след Руско-турската война 1877-1878 г. са „Свети Никола“ (за по-високия, на който е построен Паметникът на свободата) и Шипка (на по-ниския, възпят в известното стихотворение на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“).

„Книга за върховете „Свети Никола“ и Шипка“ e единственото досега монографично изследване за имената на върховете на националната слава и величие Шипка и „Св. Никола“.

С указ през 1951 връх Св. Никола е преименуван на „Столетов връх“, а през 1977 същият получава името връх Шипка. По този начин от 1977 г. се установяват два върха с едно и също име Шипка на разстояние само от един километър помежду им. Единият – старият „Св. Никола“ – е с височина 1326 м., а другият, отстоящ на около 1000 м. на север-северозапад от него, който винаги се е наричал Шипка, е висок 1232 м. Тогава никой не предвижда затрудненията, които ще последват от последното преименуване, въвеждащо дублиране на имената на двата исторически върха.

Днес с името Шипка се свързва най-често този връх, на който се намира „Паметникът на свободата“, носил до преди няколко десетилетия името „Св. Никола“. Само малка част от посетителите на тези исторически места знаят за съседния връх Шипка, който през 1877 г. е включен в главната отбранителна позиция, на който е бил Командният пункт на ген. Столетов и където са се разиграли не по-малко драматични и героични събития през лятото и есента на 1877 г. А до 1977 г. с името Шипка се е означавал само този връх, но не и връх „Св. Никола“, който дотогава винаги е имал свое име, различно от другия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram