Кметът приветства новия Старозагорски митрополит Киприан в родния Казанлък

Негово Високопреосвещенство Киприан бе топло посрещнат от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, казанлъшки духовници, общински съветници и представители на местната власт, обикновени негови съграждани – миряни. Новият митрополит на Стара Загора се поклони в катедралния храм „Успение Богородично” по път към Стара Загора.

От името на Казанлъшката духовна околия митрополит Киприан бе приветстван в храма от отец Петко Мотев.

Негово Високопреосвещенство се обърна към Кмета на Казанлък и всички присъстващи с думите:“Пристигам, за да изпълня Божията воля и да бъда Ваш слуга, съработник в Божията нива.“, каза той и благослови родния Казанлък и неговите жители.

„Особено сме щастливи да Ви кажем, че Казанлъшка епархия Ви очаква с много радост, с много надежда, с голямото желание да бъдете пътят, който ние ще следваме към духовното благоденствие!“ поздрави Галина Стоянова новия Старозагорски митрополит и го увери за грижите към казанлъшките църкви да бъдат светли и приветливи за хората. Тя го призова да се моли за Казанлък, казанлъчани и българите: “Нека бъдем всички здрави, нека Бог ни наставлява да правим добри дела!“, пожела г-жа Стоянова.

По решение на Светия Синод интронизирането на новоизбрания Старозагорски митрополит Киприан ще бъде извършено от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. За днес е предвидено посрещане на площада пред катедрален храм „Свети Димитър“ в митрополитския център гр. Стара Загора, интронизиране на Старозагорския митрополит Киприан и молебен за интронизацията.

Утре тържествата продължават с божествена Света литургия и въдворяване на новия Старозагорския митрополит, с което Негово Високопреосвещенство официално ще заеме своята митрополитска катедра.

Пресцентър на община Казанлък

223334

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram