Кметът на Общината откри фотоизложбата „Метаморфози“

4В Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в гр.Казанлък за първи път в България достигат художествените фотографии на Иглена Русева, представени под заглавието „Метаморфози“. „След няколко исторически изложби е време за нещо съвременно.“, коментира избора на музея неговият директор Стефан Папукчиев.

В лаконичния анонс за своята изложба авторката изрази радостта си от първата поява на фотоекспозицията именно тук: „За първи път пред българска публика – точно в този град и в този музей!“.

Към пожеланието си за успех на г-жа Русева Галина Стоянова отправи и предупреждение: „ Казанлък е магнитно място! Някои автори след първата си изложба тук … правят юбилейна.“

Магистър на изкуствата – специалност “Фотография” във Филмовия и ТВ факултет (FAMU) на Академията за изящни изкуства в Прага, Република Чехия, г-жа Русева по-късно специализира „Създаване, организация и съхранение на музейни фотографски фондове” в Musée de l’Elysée в Лозана, Швейцария и в UMPRUM музея в Прага, Република Чехия. От 2002 г. е хабилитиран доцент в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Творческите й похвати включват различни микс-медия техники, монтаж и колаж, но харесва й аналогова сребърна фотография, театрална фотография, както и да изработва ръчно авторски книги.

В общи изложби е участвала в Чехия, Литва, Великобритания, Сърбия, Полша, Дания и България. Нейни творби се съхраняват в колекциите на музея “Виктория и Албърт” в Лондон, в Музея за приложни изкуства в Прага, както и в частни колекции в България, Чехия, Франция, САЩ , Швейцария, Япония и ЮАР.

Пред официалните гости, сред които беше и Румен Нечев – ръководител на отдел „Култура и туризъм“ към Общината Иглена Русева не пожела да сподели своите виждания за посланията, които е вложила в заглавието на изложбата. Тя покани зрителите сами да намерят свои допирни точки с произведенията й. През имена на герои от древногръцката митология фотографиите приканват към преосмисляне на представите на съвременния човек за заобикалящия ни свят.

Фотоизложбата „Метаморфози“ гостува в гр.Казанлък до края на месец май, т.г.

Пресцентър на община Казанлък

23

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram