Кметът даде заден ход и за конкурса за шеф на казанлъшката болница

Предварително заявената точка за обявяване на конкурс за управител на местната болница, бе оттеглена от дневния ред на вчерашното заседание на общинския съвет в Казанлък. Изкарването на предложението не получи обяснение от кмета Галина Стоянова, която е вносител.

Тригодишният мандат на сегашният управител на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ – д-р Кети Маналова изтича в средата на май месец. Д-р Маналова е десета година на тази позиция. Според предложението на Галина Стоянова старейшините трябваше да одобрят обявяването на конкурс на 14 април т.г., а на него комисия да избере за следващите три години управител.

Още в началото на сесията на местния парламент без аргументи кметът оттегли точката.

Тази маневра се случва в момент, когато се налагат спешни мерки за финансовото закрепване на болницата, опитите на местното управление на ГЕРБ да убеди, че полага усилия да я стабилизира, са остро критикувани от опозицията от БСП, дебат се води и в социалните мрежи по щекотливия въпрос, а гражданството показва силна чувствителност.

Наблюдатели на обществените процеси в Казанлък коментират, че на фона на годината на избори, проблемът с болницата получава и друг контекст.

Според запознати от община Казанлък могат да удължат мандата на д-р Маналова с няколко месеца с анекс към договора й, практика, често прилагана от казанлъшкото управление, за да минат местните избори и така да се тушират възможни негативни настроения и нежелани за ГЕРБ други ефекти.

„Замразяването“ на конкурса засега е неочаквано решение на кмета, дошло след бравурни дискусии във Фейсбук. Стоянова даде и заден ход на предложението за продажбата на бившия детски казанлъшки лагер в Равда, като рязко оттегли и него от дневния ред на сесията вчера.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram