Клирът: В Мъглижкия манастир достойно се почита паметта на покойните

По повод появила се информация в медийното пространство със заглавие „Майка Рахила почива край бунище“, съдържаща в текста си следния цитат: „надгробният й кръст се въргаля край стари ръждиви мивки на бунището…В манастирското гробище са погребани монахини и монаси, духовници и ктитори, но гробовете са пропаднали, зеят дупки по метър дълбочина, имената по кръстовете са избледнели.“ бе извършена проверка.

Комисия, назначена от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, с председател архимандрит Богослов – протосингел на Старозагорска света митрополия, установи на място, че гробовете са поддържани и на погребаните в тях лица е отдадено нужното за достойно почитане на паметта.

В текста е съобщено, че „Килийното училище във вътрешността е със зейнали порти, същото е положението с одаята, където е пребивавал Васил Левски.“ Изложеното в публикацията не отговаря на истината, тъй като на територията на Мъглижкия манастир е обособено помещение с музейна сбирка, която събира историческите ценности и артефакти. Снимките, придружаващи този текст са направени тази сутрин. (30.12., около 10:00 часа.)

Старозагорска митрополия

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram