Киприан чува за първи път „Реквием“ на Моцарт в Казанлък

Митрополит Киприан, за първи път слуша „Реквием“ на Моцарт в Казанлнък. Роденият в града на розите старозагорски митрополит е първият в историята на старозагорската опера висш духовник, който ще дирижира оркестър и два хорови състава.

На 12-ти април от 19ч.  в опрерата ще прозвучи монументалната, последна творба на гениалния В. А. Моцарт „Реквием”

Единият хор е към старозагорската опера, а другият,  по настояване на Киприан е хор „П. Стайнов“ към казанлъшкото НЧ „Искра-1860“. Самият Киприан е бил част от хора във всички негови състави.

Хористите и музикантите споделят, че работата с Киприан им е помогнала да разберат много добре произведението, да го почувстват и интерпретират по-добре, след като духовникът е тълкувал и превел оригиналния текст от латински.

„ Голяма част от оркестъра и хора не знаеха текста, не знаеха превода, но сега вече по различен начин интонират и интерпретират самата музика. Така че отново Бог ми дава възможността да им покажа, да им покажа да научат, да осъзнаят, за да могат да почувстват музиката, защото  музиката е най-възвишеното нещо, тя минава през сърцето. Не минава ли музиката през сърцето, не можеш да я слушаш, дори неприятна става. „ споделя Киприан

Още от интервюто с Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram