КЕВР решава за цената на водата в Старозагорско

Стара Загора е един от шестте  региони  в България, където за  услугата „доставка отвеждане и пречистване на вода“  за по-големите градове в общината, скоро може да се плаща над 4 лева за кубик с ДДС.  Днес Комисията за енергийно и водно регулиране решава дали ще одобри искането за поскъпване на водното дружество. 

4 лева и 15 стотинки на кубик с ДДС за  услугата „ доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване“  – такова е предложението на „Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД –  Стара Загора към Комисията по енергийно и водно регулиране. Ако бъде одобрено, това ще е цената, която ще заплащат жителите на големите градове в региона,  където има изградени пречиствателни станции и канализация.  По селата и в по-малките населени места, където пречиствателни станции няма, а и на някои места не е изградена все още канализация,  кубик питейна вода би струвал 2,40 – 2,50 с ДДС.

Дали поскъпването ще е факт, ще стане ясно още днес, когато Комисията по енергийно и водно регулиране се събира, за да обсъди и разгледа предложенията на водоснабдителните дружества.  В основата на исканата от водното дружество под липите нова по-висока цена, е повсеместното поскъпване на всички видове консумативи и на енергията, посочи  главният инженер на „ВиК“ ЕООД – Стара Загора, Пеньо Пейков.  

Още в през декември, миналата година,  „ВиК“ – Стара Загора бе поставено пред дилема –  да успее да се разплати едновременно със служителите си, с доставчиците и контрагентите и да заплати сметките за тока, разказа  тогава пред БНР Радио Стара Загора вече бившият управител инж. Румен Райков.

От началото на тази година ситуацията с цената на енергията се е променила. Но не към по-добро – сметките за ток за тримесечието вече са „набъбнали“ с 300 процента, казва главният инженер на „Водоснабдяване и канализация“.  

От 13 май, тази година, водното дружество под липите  има нов управител – Росен Найденов. Според  официалното съобщение от Водния холдинг, Найденов  идва за да подобри качеството на предлаганите услуги от „ВиК“ – Стара Загора. По въпроса за цената им новият управител  се въздържа от коментар – защото е необходимо време, за да се запознае обстойно със ситуацията.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram