Картини на Мара Чорбаджийска гостуват в СГХГ

Над 200 произведения на художнички в периода между двете световни войни ще бъдат представени в Софийска градска художествена галерия (СГХГ). Творбите са създадени между 1919 и 1939 г. и са в широк спектър от жанрове. Експозицията е озаглавена „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни“ и ще бъде открита на 14 септември, съобщават организаторите.

Сред представените художнички е и Мара Чорбаджийска, а картините за изложбата са от фонда на Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък, съобщиха оттам.

Основните тематични линии в произведенията са свързани с „женското“ творчество в контекста на организирания художествен живот у нас, жените художници в епохата на модернизма и активната им работа в областта на декоративно-приложните изкуства.

В изложбата са включени творби на над 65 художнички.

Художничката Мара Нонова Чорбаджийска е съпругата на Чудомир, но сякаш остава в неговата сянка. Тя е не по-малко талантлива от известния си мъж, което се вижда в живописните ù платна – пейзажи, натюрморти и портрети. Обича да рисува любимите си рози и може би не случайно дванайсeтата си изложба урежда в клуба до входа на „Розариума“ в Казанлък.

Божури, слънчогледи, кремове, хризантеми, ялдъзи също оживяват в картините ù. Виждат се още фруктиери или подноси с грозде, круши и ябълки. Тя често работи с шпаклата и прави артистични мазки. Сред платната ù са автопортрети, изобразяващи някакъв тайнствен неин аристократизъм и красота.

Прави портрети на близки хора или просто изобразява хлапетата от махалата. Казват, че имала усет към детската душа. Ако рисувала илюстрации на детски книги е щяла да има голям успех. Не шумяла около себе си, била скромен човек и вероятно заради това остава зад рамото на писателя хуморист.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram