Кампания „Бъди войник“

Информационната борса за набиране на войници и матроси за Българската армия започва от 7 февруари в град Стара Загора, обяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев при представянето на кампанията „Бъди войник“. Началото й ще бъде дадено утре от 15.00 часа.  В парк „Пети октомври“ ще бъде показана военна техника, а от 18.30 ч е концертът на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Желанието ни е да привлечем качествени и мотивирани млади хора за служба в Българската армия, на които да предоставим възможности за кариерно развитие, сигурно възнаграждение и социален пакет за тях и семействата им, каза Илиев на пресконференция по повод кампанията. Нейна цел е повишаване на информираността на младите хора за перспективите, които дава Българската армия.

Службата в Българската армия на първо място е служба в името на Родината и по време на кампанията ще се търси и засилването на връзката на обществото с армията, посочи още генерал-лейтенант Димитър Илиев. В тази връзка са организираните статични покази на въоръжение, оборудване и техника, както и концерти на оркестрите на Националната гвардейска част и на формированията в страната.

За миналата година е преодоляна негативната тенденция на по-голям брой напуснали, отколкото постъпили в Българската армия, посочи още генерал-лейтенант Илиев. За 2019 г. предстои на първо време да бъдат обявени конкурси за попълване на 185 места в Сухопътните войски. През годината ще бъдат обявявани конкурси и за военните формирования от състава на Военновъздушните и Военноморските сили, както и други конкурси за Сухопътните войски и 68-а бригада Специални сили.

Домакините на представянето на кампанията – Втора Тунджанска механизирана бригада, са едно от най-големите военни формирования в страната. Заместник-командирът на бригадата полковник Недялко Ников отбеляза, че службата при тях е в млад, мотивиран колектив, със съвременна техника и въоръжение и с перспективи за кариерно израстване и участия в мисии зад граница.

Некомплектът в бригадата е около 30 процента, какъвто е приблизително средният некомплект на войниците във формированията на Сухопътните войски. И в момента в бригадата се провежда конкурс за 40 вакантни места, като за цялата година се предвижда да има 4 или 5 подбора. Критериите за желаещите за войници са стриктни, за да не се допусне компромис с нивото на подготовка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram