Как да се справим с появата на пъпки при носенето на маски

Дори безпроблемната досега кожа може да влоши състоянието си заради маските.

Носенето на маска на обществени места доказано предпазва ефективно от разпространението на COVID-19. Това е чудесно, а и най-различните дизайни и комбинации дават възможност за нови модни попадения.

От пъпчици до гъбични инфекции

За съжаление, все по-често се появява проблемът с пъпчици, раздразнения и дори гъбични инфекции при пациенти в зоната, върху която приляга маската. Възможно е да настъпи както влошаване на състоянието на кожата при хора, страдащи от акне, така и поява на акнеиформени лезии при хора с безпроблемна до този момент кожа.

Преди да ви дадем насоки за справяне с проблема, нека най-напред разгледаме как маските за лице причиняват тези неприятни странични ефекти.

Има две основни причини.1.  Първо, това е директната фрикция на материала на маската върху кожата, която причинява т. нар. механично, травматично възпаление (в медицинската терминология, познато като Акне механика).2.  Вторият фундаментален проблем е, че маските задържат влага (от дишането), себум, потна секреция и създават благоприятна среда за развитието на микроорганизми. 

Двете причини спомагат за запушването на порите и появата на акнеични лезии.

В резултат постоянното триене на маската върху кожата на лицето, настъпва оклузия (запушване) на косменомастния фоликул, която от своя страна води до формирането предимно на отворени и затворени комедони (т. нар. черни и бели точки).

При пациенти с конституционално повишена продукция на мастен секрет (себум) и повишено количество микроорганизми, които са част от нормалната микробиална флора на кожата ни, е възможна появата на възпалитени лезии – „гнойни пъпки“.

За съжаление, никой не е застрахован и всеки човек може да пострада от продължителното носене на маска. Въпреки това, по-предразположени са хората с чувствителна, тънка кожа и хронични възпаления.

Какви мерки можем да предприемем, без да увеличаваме риска от зараза с COVID-19, но и без да се обричаме на акне и белези за дълго време?

Правилният избор са естествените тъкани.

Синтетичните маски определено са по-склонни да причинят раздразнения поради естеството на тъканта. Естествените тъкани, като памук и коприна, позволяват по добро дишане, което означава, че нивата на влага и насищането на бактерии са намалени в маскираната зона на кожата.

Перете и сменяйте редовно маската си.

Бактериите, гъбичките и влагата се събират в маските. Това ги превръща в първостепенно място за размножаване на бактерии, което може да причини възпаление и акне. 

Изпирайте маската си ежедневно (лесно можете да го направите на ръка или на бърза програма в пералнята) и имайте резервна таква, готова за употреба. Избягвайте прекалено силни и химизирани перилни препарати с оглед предотвратяване развитието на кожни алергични реакции!

Постарайте се да нанасяте по-лек ежедневен грим 

И ако е възможно да няма плътен слой фон-дьо-тен под маската ви. 

Преди да сложите маската, нанесете слой SPF, който съдържа цинков оксид. 

Цинковият оксид е едновременно минерален UVА и UVB- блокер и протектор на кожата, който е основна съставка в кремовете за бебешки пелени. Той спомага образуването на защитен филм върху кожата, за да се осигури някаква изолация от самата маска.

Измивайте лицето си добре!

Знаете колко е важно почистването на лицето всяка вечер, но ако страдате от „маскакне“ това е жизнено важно, за да се справите с него. Разбира се, както винаги препоръчваме двойното измиване в края на деня, за да сте сигурни, че гримът и замърсяванията са напълно отстранени.

Бъдете нежни и хидратирайте.

Когато кожата ви е раздразнена и възпалена, внимавайте с активните съставки, които използвате в ежедневната грижа. Удачно е да наблегнете върху омекотяващи и успокояващи продукти, съдържащи 

урея

церемиди

натурални овлажняващи фактори

Ако се налага да използвате киселини, ретиноиди или други активни лечебни средства, нанасяйте ги еднократно вечер, преди лягане. Употребата на успокояващи емулсии или кремове, особено при чувствителна и инфламирана кожа, е есенциално.

Локално третиране

Не забравяйте, че навременното локално третиране на появилите се пъпчици е от изключителна важност и то ще намали необходимостта от лечение с агресивни и системни средства. Доверете са на терапевтични процедури като Hydrafacial, за да стопирате навреме задълбочаването на проблема и да не се допусне появата на постлезионални хиперпигментации или белези.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram