Какво е общото между казанлъшката галерия и летище „Русе“? Отговорът – в изложба

Какво е общото между архитектурата на Художествената галерия и исторически музей в Казанлък, град Лозница, Зона Б5, детска градина “Лозичка” в софийския квартал Лозенец, летището в Русе и пешеходната зона на Шумен?

Всички те показват различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас и са обекти в изложбата ТОТАЛПРОЕКТ — копродукция на фондация “Ново архитектурно наследство” и РЦСИ “Топлоцентрала”, която може да бъде видяна от 29 юни до 21 август в столицата в галерията “Бял куб” на регионалния център за съвременни изкуства.

Чрез 6 различни като функция, типология и местоположение обекта в България, проектът сглобява идеалния град на следвоенната архитектурна модерност у нас.

Обектите в изложбата са умишлено подбрани да бъдат относително непознати за широката публика, с различна функция, архитектура, стилистични особености и времева принадлежност. Търсен е елемент на откривателство и изненада. Всички обекти предлагат различен и по свой начин нов фокус към българската архитектура и градска среда и разказват различни истории.

 Изложбата “ТОТАЛПРОЕКТ” се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е в пряка връзка с отбелязване на 15-годишнината от приемането на България в Европейския съюз.


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram