Казанлъшко училище сред победителите в годишни награди за образование

На 1 декември 2022 г. в София се състоя тържественото отбелязване на 15-годишния юбилей на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. По време на събитието бяха връчени и ежегодните награди за образование на сдружението. Наградите отличиха най-изявените и мотивирани представители на Асоциацията в 5 категории: „Отговорник на годината“, „Учител на годината“, „Директор на годината“, „Езиков център на годината“ и „Училище на годината“.

Старшият учител по английски език Ралица Карлова, със стаж над 18 години и настоящ преподавател в 32. СУ с преподаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“, гр. София стана „Учител на годината“ за 2022 г. Второ място в категорията с равен брой точки, заслужиха две дами – Димитрия Хаджиева, учител по английски език в Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев и Цветелена Таралова, главен учител по английски език в Национална финансово-стопанска гимназия (НФСГ), гр. София. Трето място зае Николай Чакъров, главен учител по история и цивилизации в Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, гр. Русе.

Радиана Стефанова – директор на СУ „Екзарх Антим I“ Казанлък

За „Директор на годината“ бе избрана Елка Божикова директор вече 24 години на Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев. Под нейно ръководство училището е включено в първия списък на иновативните училища в България. На второ място журито отлъчи трима победители, това са Снежина Георгиева, директор на 43. ОУ „Христо Смирненски“, гр. София, Мая Гешева, директор на Национална финансово-стопанска гимназия, гр. София и д-р Нели Киркова- Костова, директор  на 32. СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, гр. София. Бронзът в категорията зае Румяна Парцова, директор на 68. СУ „Акад. Никола Обрешков“, гр. София.

Отличието „Училище на годината“ получи най-старото учебно заведение в град Враца и региона – СУ „Христо Ботев“. На второ място се класира 2. СУ „Професор Никола Маринов“, гр. Търговище, а трето място зае СУ „Екзарх Антим I“, гр. Казанлък. 

Специалната награда за училището с най-добро представяне на престижното световно състезание по английски език Kangaroo Global Linguistics получи 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“, чиято възпитаничка Боряна Ангелова бе отличена в международния кръг на състезанието за „Общ победител за 2022 година“.

Златото в категория „Езиков център на годината“ грабна Езиков и изпитен център  „АВО“, гр. София – единственият акредитиран център за България за провеждане на курсовете за международна преподавателска правоспособност на Университета Кеймбридж – „CELTA“ и „DELTA“. Среброто и бронзът получиха съответно езиков център „Alexander Language School – Burgas“, гр. Бургас и учебен център „Интелект“, гр. Карлово.

„Отговорник на годината“ стана Десислава Иванова, зам.-директор на 128. СУ „Алберт Айнщайн“, гр. София. Училището е член на Асоциацията от 10 години по инициатива на г-жа Огнянова, чиито лидерски качества мотивират учители и ученици за участие в богатата програма от дейности. На второ и трето място се класираха съответно Цветан Спасов от 81. СУ „Виктор Юго“, гр. София и Антония Ангелова от ЧОУ „Света София“, гр. София.

Постъпилите кандидатури бяха оценени от експертно жури, съставено от четири утвърдени личности в сферата на образованието и словото. Това са: даровитият писател и водещ специалист по демография и етно-религиозни конфликти – Георги Бърдаров, мениджърът образователни програми към Google – Наталия Митева, главният инспектор в Националния инспекторат по образование – Надежда Николчева, и преподавателят по информационни технологии в столичното 1. СУ „Пенчо П. Славейков“, с над 20 години опит в професията – Искра Георгиева.

Всички победители получиха специални плакети и грамоти, а церемонията бе придружена от празнична програма, специално участие на певицата Маги Джанаварова и музикантът Денис Попстоев и много добро настроение.

За Асоциацията на Кеймбридж училищата в България: 

Асоциацията на Кеймбридж училищата в България е създадена от издателство КЛЕТ България ООД, представител на Cambridge University Press, като доброволно обединение на училища, стремящи се към по-високо ниво на преподаване на чужд език. Асоциацията е организатор на най-голямото състезание по английски език Kangaroo Global linguistics, като до момента през него са преминали над 100 000 ученици. В асоциацията членуват над 130 от най-добрите училища у нас, като тя е пример е пример за изключително успешното сътрудничество между университетско издателство и училищно сдружение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram