Казанлъшки художник и съпругата му със спасителна мисия във великотърновско село

Семейство художници от Казанлък реставрира фасадата на църквата в Дъскот, една уникална икона на Исус Христос, забравения паметник на възрожденеца Петър Драганов, вял Самарското знаме, и реши да се засели в селото. Евгени Чалъков и Наталия Димова се канят да мигрират от Розовата долина на север, отвъд Балкана, за да се установят в красивото великотърновско село, близо до Павликени. Именно, работата им тук в последните месеци е надделяла за решението да останат.

„Селото се възражда и все повече хора си купуват къщи през последните години. Хубавото е, че са българи! Освен това има и британци, които пък си купиха 15 дка и ще строят истинско имение. Най-хубавото, което се случи обаче, е зографисването на църквата ни. Отдавна търсехме стенописци и се спряхме през лятото на Евгени Чалъков и Наталия Димова. Те направиха уникални неща само с 2700 лв., събрани от църковното настоятелство и дарители. Ще продължат да работят и по иконостаса в храма, а толкова ни харесаха, че си купиха къща и ще остават тук“, извести кметът на Дъскот Петър Кънчев, който управлява втори мандат. Наталия Димова най-вероятно ще работи като учител по изобразително изкуство в Павликени, а мъжът й Евгени има оферти от цяла България и от чужбина за реставрация на всевъзможни уникални старини.

„Ние сме завършили ВТУ и сме художници. Животът ни събра с Наталия преди време и може и да сключим брак точно в църквата в Дъскот. Сега тепърва обаче ще реставрираме къщата, която си купихме, за да се преселим в селото. Има много работа тук, пък и аз не мога да смогна от поръчки”, сподели 43-годишният казанлъшки художник Евгени Чалъков.

ЦЪРКВАТА В СЕЛОТО „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ БЕ РЕМОНТИРАНА преди няколко години след като над четвърт век стоя в руини. Евгени и Наталия са зографисали западната фасада, а с уменията си са успели да възстановят напълно унищожена икона на Исус. После се захванали с двата паметника в църковния двор и открили каменните кръстове, потрошени и почти унищожени.

ТОЙ ОПРЕДЕЛЯ СЕБЕ СИ КАТО МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН ХУДОЖНИК. Страстта му обаче е реставрацията на стари документи, снимки, предмети. Разбира от часовникарство и е един от малкото не само у нас, които се занимават с реставрация на стари грамофони и дори полифони. Такива му пращат от Англия и Германия. Двамата с Наталия правят и руски икони по технология от ХІХ век. Тя рисува, а той се занимава с дървената част. Иначе и двамата рисуват пейзажи, живопис, гравюри и какво ли още не. Сред уникалните реставрации е полифон с реставрирана механика от 1895 г., произведен в Лайпциг. Имат в списъка си и реставрация на грамофон „Виктор 2 Хъмбак“ от 1904 г., стари грамоти от времето на Съединението. В момента работят за известни български колекционери.

До няколко месеца в Дъскот семейството ще отвори свое ателие. Евгени ще приключи с ангажиментите си в Казанлък, а Наталия – с нейните във Варна.

Източник: в. Борба

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram