Казанлъшки алпинисти изкачиха върхове – първенци на Европа

В два поредни дни (12-13 август) членове на Алпийски туристически клуб „Казанлък“ стъпиха на връх Пунта Пеня (3 343 м. н.в. – най-високият в Доломитите), Италианските Алпи и на връх Елбрус (5 642 м. н.в.) в Кавказ, Русия.

Георги Кемалов и Младен Гайтанджиев от Алпийски Туристически Клуб „Казанлък“, заедно с приятели, изкачиха връх Punta Penia, от масива Marmolada, който е най- високият в дългата 150 км. планинска верига – Доломити, част от източните италиански Алпи.

Регионът е популярен с пленяваща погледа природа, спиращи дъха гледки и изобилие от силно отсечени алпийски върхове – „рай“ за алпинистите от цял свят. Щурмът на върха се осъществи с извеждане от членовете на клуба на две тройни свръзки от основата на ледника и изкатерване по кратка Via Ferrata, даваща излаз достъп нагоре по скален ръб преминаващ във винкел и завършващ на 100 – 150 м. северно от върха.

Ден по-късно, друг член на казанлъшкия клуб – Цветомир Цонков записа изкачване на връх Елбрус в Русия.

Върхът е висок е част от планинската система голям Кавказ, като последните години е популярна теорията, че това е най-високият връх попадащ на територията на Европа.

След няколко дни в преодоляване на положителна денивелация и слизания, нощувка на полулярната хижа Бочки на 3750 м. н.в., отново слизане за почивка в по – ниското, преспиване на заслон „Приют 11“ (на 4100 м. н. в.), групата се е подготвяла и аклиматизарала за изкачване на високия връх.

Последвало е изчакване на прозорец от хубаво време и в малките часове на деня атаката е стартирала.

АТК предвижда презентация със снимки от участниците в двете експедиции в края на идната седмица, което ще се оповести предварително със събитие в страницата на групата.

Снимки: Фейсбук

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram