Казанлъшките таланти успешно дебютираха на международните сцени

Успешен старт на новия творчески сезон записаха учениците на музикалния педагог Елена Юлиянова.

От 4 до 11 септември в кк „Албена” се проведе VI-тия Международен музикален конкурс „Наследници на Орфей”. Този празник на музиката и изкуството събра на своята сцена в зала „Атлантик” млади дарования от 7 до 40-годишна възраст. Стотици произведения на велики композитори от барока до наши дни за пиано, цигулка, виолончело, класическо и поп пеене, клавирни дуа и и камерни ансамбли бяха представени на конкурсната сцена от млади изпълнители – представители на Австрия, Азербайджан, Армения, , България, Германия, Естония, Китай, Литва, Нигерия, Руска Федерация, САЩ, Турция, Швеция, Южна Корея и Япония.

За първи път на Международния конкурс в Албена със забележителен успех се представи възпитаникът на ШИ „Емануил Манолов” при НЧ „Искра” от клавирния клас на Елена Юлиянова Тома Вълков. Конкурсната програма на 9-годишния талант включваше произведения от Бетовен, С. Майкапар, В. Стоянов и беше изпълнена на конкурсната сцена ярко и вдъхновено. Тома заслужено спечели бурни аплодисменти на многобройната публика, поздравления от приятели и конкуренти  и високи оценки на международното жури от Германия, САЩ, Южна Корея, Русия и България. Втората награда, завоювана от Тома Вълков на този труден и престижен Международен конкурс е високо постижение за младия казанлъшки пианист.

Още едно ярко събитие беляза началото на творческия сезон за възпитаниците на Юлиянова. Това бе поканата за концерт в Париж за една от най-малките възпитаници в клавирния клас – 8-годишната Христиана Харалампиева. През април първокласничката от СУ „Екзарх Антим І” с голям успех се представи на XXVI-тия Международен конкурс за инструменталисти, композитори и камерни ансамбли „Музиката и Земята”, посветен на Деня на Земята в Музея „Земя и Хора” в София.  Блестящото изпълнение на Христиана беше отличено от международно жури със Специална награда „Млад талант”. И като резултат от това успешно участие, преди броени дни, тя получи и Специална покана от председателя на международното жури, изтъкната френска пианистка, председател на Фондация „Филомуза” в Париж, проф. Шантал Стилиани за участие в концерт във френската столица през януари 2019 година. Христиана Харалампиева е само една от малките пианисти –  участници в конкурса „Музиката и земята”, удостоена с  тази чест да свири в Кметството на град Париж.

Със изключителни постижения на международни он-лайн конкурси и блестящо участие на концерт в Брюксел започва новият творческия сезон още един от младите таланти на Казанлък. Музикалното откритие на школата Виктор Владков спечели две първи награди от международните он-лайн конкурси  „GOLDEN CLASSICAL MUSIC AWARDS” в Ню Йорк, САЩ  и „GRAND  PRIZE VIRTUOSO” в Брюксел, Белгия.

В „Studio Recital Hall“ в Центъра на Изящните Изкуства в сърцето на Брюксел и навръх Националния празник на България – 6 септември, казанлъшкият пианист участва в заключителния гала-концерт на носителите на първи награди в големия международен конкурс „Grand Prize Virtuoso“ 2018 Брюксел. В конкурса участниците представяха повече от 25 държави, измежду които Австралия, Япония, Португалия, Сингапур, САЩ, Великобритания, Канада, Белгия, Китай и др. Освен първата награда от този конкурс, там му бе връчена и спечелената първа награда от онлайн конкурса във Виена през април 2018 година. В чест на тези събития Виктор се представи на гала-концерта с Вариации върху народната песен „Полегнала е Тодора“ от български композитор Красимир Кюркчийски, която бе приета от публиката с овации и бурни аплодисменти. Специални поздравления Виктор получи и от много присъстващи на концерта българи, живеещи в Брюксел. Организаторите изказаха своята благодарност за чудесното представяне на участниците, техните музикални педагози и подкрепящите ги родители.

А на 30 ноември тази година, удостоен с Първата награда на престижния световен конкурс „GOLDEN CLASSICAL MUSIC AWARDS”, Виктор Владков е поканен за участие в Гала-концерта на победителите в прочутата концертна зала „Карнеги хол” в Ню Йорк, САЩ.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram