Казанлъшките специалисти по здравни грижи: Нищо от отпуснатите допълнителни 50 милиона лв. не е достигнало до нас

Служителите от МБАЛ „Д-Р ХРИСТО СТАМБОЛСКИ“, Казанлък се включиха в Националния протест на специалистите по здравни грижи за достойни условия на труд в София пред Министерски съвет вчера.

Специалистите по здравни грижи настояваха за достойно заплащане и достойни условия на труд и твърдят, че нищо от отпуснатите допълнителни 50 милиона лева не е достигнало до тях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Казанлъшките участници в протеста заявяват: „Няма да се откажем докато не получим достойни условия на труд!“.

Близо три месеца медицинските сестри протестират за достойно заплащане на труда си. Вчера дойдоха и до Министерския съвет, за да ги чуе властта. „20-ет години мълчахме, тъпкаха ни. Министърът казва много хубави неща, но до нас все още не е достигнало нищо”, казва Велина Костова – медицинска сестра от София.

Протестиращите стоят твърдо зад исканията си болниците да не са търговски дружества, а стартовото възнаграждение на съсловието да в размер на две минимални работни заплати. „При 590 лв. основна заплата никой не иска да работи при положение, че магазинерка в големите търговски вериги получават по 1 200 лв.”.

Хората и по-високо заплащане на нощния труд, както и допълнителни възнаграждения за работа в спешно и интензивно отделение.

Лошото време не изплаши протестиращите. Въпреки дъжда те тръгнаха на шествие от Министерския съвет до сградата на здравното министерство.

Недоволството продължи и пред ресорното ведомство, където организаторите на протеста дадоха заявка за още по-крайни действия – стачки, гладни стачки, оставки.

Още през март здравният министър обеща по-високи доходи на медиците и  нова методика, по която по-справедливо да се формират заплатите на персонала. „Методиката е готова, по искане на БЛС я предоставихме онзи ден – те искат да се произнесат и, ако имат бележки, да ги отразим”, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Увеличение на заплатите здравното министерство обещава и след вдигането на цените на клиничните пътеки в педиатрията и пулмологията, които трябва да станат факт от 1 юни.

По материали на NOVA

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram