Казанлъшката болница е в цветущо състояние, протестите сривали имиджа й

1 120 лева е средната брутна заплата на медицинските сестри в казанлъшката болница, това стана ясно на вчерашна спешна среща между общински съветници, кмета и управителя на лечебното заведение д-р Кети Маналова.

Средно лекарите получавали  1 500 лева, а началниците на отделенията – 1 700. В тези заплати са включени дежурства и извънреден труд.

Според нея протестите на медицинските специалисти на територията на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД създавали впечатление, че болницата не е стабилна, а това не било така. Лечебницата била в цветуща кондиция, категорично било посочено на аварийно свиканото събиране.

„Не искам да има протести в болницата, още повече те да се политизират!“, е заявила д-р Маналова на извънредното заседание по проблемите на диспансера.

Общински съветници, присъствали на обсъждането разказаха за Пресс ТВ, че обяснението за финансовата загуба от близо 180 000 лева за 2018 г. било – амортизациите, направени през миналата година.

Кметът Стоянова потвърдила, че обещаните от министъра на здравеопазването пари – 799 000 лв., за местната болница щели да бъдат преведени на три транша.

Според председателя на местния парламент Николай Златанов се очаквало през април да бъде насрочена сесия на старейшинството, на която да бъдат разгледани отчетите на всички общински търговски дружества, освен този на болницата.

Той предложил на колегите си от общинския съвет да се срещнат с протестиращите медицински сестри, но от БСП срещнал съпротива. От опозицията възразили с аргумента, че исканията на медиците не са адресирани към местната, а към държавната власт.

Пресс ТВ припомня, че  медицинските специалисти от Казанлък се включват в поредното национално протестно събитие на 21 март. Те ще настояват този път през сградата на община Казанлък за достойно заплащане на труда им и за изпълнение на договореностите в последния им Колективен трудов договор.

Д-р Маналова, чийто мандат като управител на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД изтича през май, признала на вчерашната среща, че все още обмисля възможността да се яви на поредния конкурс за следващ мандат, както и да приеме евентуално предложение от общината за удължаване на сегашния с няколко месеца чрез анекс. Лекарката-управител имала надежда за бъдещето на болницата с обещаните от правителството пари. Очаквали се общо около 1,5 млн. лева от министерството, НЗОК и община Казанлък.

Болницата била в най-стабилното си състояние от години, категорични били управляващите, а протестите създавали недоверие към лечебното заведение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram