Казанлъчани: Страх ни е да не се повтори драмата от Аспарухово тук!

Има реална опасност в Казанлък да се повтори трагедията от Аспарухово, притесняват се жители на квартал „Люляк“. В този жилищен квартал дежавю-то на неволите е перманентно. Проблемите от 50-те години на 20 век са същите и днес, дори са още по-тежки.

Живеещите в „Люляк“ се жалваха пред Пресс тв, че се тревожат за домовете и за живота си, защото там също си имат дере, безименно, обраснало с дървета и храсти, препълнено с боклуци, сред тях и животински трупове. Струята вода, течаща в дерето е малка, влива се в канализационна тръба с 30 см диаметър, твърдят кварталните активисти, начело Марийка Генова.

Също като във варненския квартал Аспарухово канализационната тръба с пестеливото фи, минава под земята под няколко къщи, излиза, за да се влее в шахта, стърчаща над земята на едно от „кръстовищата“ в махалата. Кръстопътят е пресичане на два черни пътя, изровени от дъжда, чиито улеи хората са запълнили с подръчни материали.

Хората разказват пред камерата на Пресс тв, че в последните месеци два пъти шахтата е преливала, водният стълб, изскочил от съоръжението, е бил с височина 1 метър.

Жителите на „Люляк“ отчитат, че в града не е падал порой и са доволни, че времето все още щади Града на розите. Ако времето се разсърди, шахтата няма да удържи и ще пострадат къщи, дворове и хора, алармират „люляците“. Общината реализирала миналата година реконструкция   в квартала, поставена била канализационна мрежа, но тя не била достатъчна, както било обещано.

В „Люляк“ има и още едно дере, затлачено и обраснало с растителност, пълно с боклуци. То опира до къща. Тя е отчуждена от общината за път, за него сега пари нямало. Парите от отчуждаването били платени на собствениците, казват комшиите им, те самите искали час по-скоро да се махнат, но всички чакат.

След дерето, граничещо с отчуждената къща, където все още живеят хора, е пътят, който води до Полицейската школа.

Хората от „Люляк“ показват контейнер за смет, който е поставен от две седмици сред квартала. Преди това имали само един на повече от 60 къщи. В домовете им няма варели, защото общинската „боклукчарка“ не може да стигне по тесните и неасфалтирани улици до всяка една къща, за да прибере боклука.

Миналата седмица починал човек от „Люляк“, катафалката хлътнала в улей на пътя, изровен от дъжда и не успяла да стигне до дома на покойния. Наложило се да носят ковчега на ръце до най-близкия асфалтов път, този над Механотхеникума.

„Линейки тук не искат да идват. Змии изскачат от дерето, две миналата седмица подплашиха жена и няколко играещи наоколо деца. Бездомни кучета се движат на глутници, страх ни е да ходим на работа сутрин и когато сме на смяна през нощта.“, жалват се хората от „Люляк“. Най-много се притесняват да не се случи драма като в Аспарухово, заради дерето.

Liuliak_01_17730

Liuliak_03_18361

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram