Казанлъчанин с предложение с партийните субсидии да се купят линейки

Дончо Златев, член на НИС на СДС, призовава премиера Бойко Борисов да предвиди средства за закупуването на 27 специализирани детски линейки във всички областни градове. Това стана ясно от отворено писмо на Златев до медиите. Златев е родом от Казанлък, но от години живее в морския град Бургас, където е и общински съветник.

Той припомня, че от месец се популяризира идеята правителството да даде 4 млн.лв. за тези линейки.

По думите му средствата могат да дойдат от разликата от 16-18 млн. лева, която ще се получи след направеното предложение на премиера Борисов партийната субсидия да падне от 11 лв. на 1 лв.

Златев подчертава, че стойността на една специализирана детска линейка е едва 150 хил.лв., а толкова години не са се намирали средства за закупуването на такива автомобили за спешна помощ.

Той уточнява, че единствената такава линейка в страната, която се използва в София, е закупена с дарения.

Дончо Златев отбелязва още, че тези линейки не са като обикновените, тъй като са оборудвани с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, монтиран на специализирана самоносеща се носилка. Самите кувьози също имат вградени всички необходими системи за мониторинг.

По думите му линейката освен за най-малките е предвидена и за по-големи деца. Златев допълва, че премиерът е доказал, че може да се вслушва в гласа на хората и се надява и този път да бъдат предприети действия.

Той е категоричен, че вече месец Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите не са дали становище по неговото предложение и затова се надява след намесата на Борисов, линейките да бъдат закупени.

Трябва да дадем по-голям шанс на най-беззащитните – децата, изтъква още Златев.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram