Казанлък и Шипка изпращат с поклон Дафина Гъдева

На 89 години ни напусна Дафина Гъдева. Вдъхновяващ учител и доаейн на алпинистите от казанлъшкия край. Дълги години тя е единствената жена председател на алпийски клуб в България, основател на казанлъшкия клуб и негов почетен председател.
Гъдева основава Алпийския туристически клуб в Казанлък през 1960 г. До последно помага на по-младите да ръководят неговата дейност, но съжалява, че алпинизма стои на доста по-задни позиции, за сметка на популяризирането на спорното катерене.
Дафина Гъдева се занимава с алпинизъм от 1952 г. Родом е от ловешкото село Орешене, а през 1960 г. пристига в Казанлък заедно със семейството си. Работи като директор на Ученическата спортна школа и дългогодишен учител по физическо възпитание и спорт. Преди това е работили като инструктор в Планинска спасителна школа. Любовта към планината й дава криле да покори множество върхове, за които някои само мечтаят.
Че планините крият множество рискове знаят всички, запознати със зимните спортове, но трябва да има баланс между разум и адреналин, признава ни каленият в битките с планински условия ветеран. Самата Гъдева бе с травми след осемметрово падане от планински склон.
За дългогодишната си дейност в областта на алпинизма, Дафина Гъдева бе отличена с медал за особени заслуги І и ІІ степен, двукратен носител е и на медал „Алеко“, за приноса й в утвърждаването на алпийския спорт в Казанлък, връчени й от БТС.

Погребението е утре, на 21 декември, от 14:00 ч. в Гробищния парк на гр. Шипка.

Поклон пред паметта й!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram