И днес е празник, по стар стил

По стар стил 28 август, и по стара българска традиция днес се празнува Голяма Богородица, Успение Богородично или Успение на Пресвета Богородица. Божията майка се смята за покровителка на жените, бременните жени, майчинството, децата и семейството. На много места ще бъдат отслужени молебени за здраве и плодородие.

В църковните писания, стигнали до наши дни, се разказва историята за смъртта на Богородица на 64 годишна възраст. Молейки се един ден в Елеонската гора пред нея се явил Архангел Гавраиил носейки и райско (палмово) клонче и вестта за нейното въведение в Божието царство, което ще се състои след 3 дни. С голяма радост приела Божията майка тази вест, че най-после нейното желание да се възвеси в небесното царство и бъде заедно със своя син, ще се изпълни. В деня на нейното успение по нейна молба се явили всички апостоли с изключение на един, Тома. Той дошъл след нейната смърт. Тя помолила никой да не скърби за нея, защото тя е щастлива и готова да поеме по отредения й път. На самия ден на нейната смърт се явил и самия Господ Исус Христос заедно с ангелите и светците, за да я отведе със себе си. Тялото на Света Богородица било отнесено и погребано в пещерата намираща се до селото Гетсимания. На 3 ден след смъртта й отворили входа на пещерата, за да се прости и апостол Тома с нея, но пещерата била празна, светата майка била възкръснала. 

Обредна трапеза: варено жито, царевица, пшеница, пита, каша от пиле, грозде, диня, мед.

Именици: Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram