Италианският боклук докара прокуратурата в Гълъбово при Ковачки

Екипи на МВР и прокуратурата са влезли тази сутрин в две фирми в град Гълъбово, област Стара Загора, съобщи БНР.

Малко по-късно се разбра, че става дума за „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД, свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

Операцията е във връзка с досъдебно производство за откритите 127 контейнера с отпадъци на пристанище „Варна“.

Наблюдаващият прокурор на досъдебното производство, трима дознатели и полицейски екипи вече са в дружествата, за които има данни, че са съпричастни към преработката на вносните отпадъци.

Първите 28 от общо 127 контейнера с боклук от откритите на пристанището се очаква по-късно днес да заминат обратно в Салерно, Италия и върнати на фирма „Дентиче пантелоне“, след като Районната прокуратура във Варна даде разрешение за реекспорта им. Транспортирането ще е за сметка на италианското дружество.

Контейнерите от Италия са пристигнали на 9 октомври 2019 г. До 25 ноември м.г. на пристанище Варна-запад са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил обявен като пластмасови и каучукови отпадъци.

Разследващите обаче установиха, че става дума за текстилни, стъклени и дървени отпадъци, които са предназначени за „Блацион“ ООД в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на „Брикел“ ЕАД.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram