„Интерактивен исторически център“ откриват в Павел баня

На 20.10.2022 г. – четвъртък, от 17 часа в Народно читалище „Напред – 1903г.“ – гр. Павел баня ще се проведе официално откриване на „Интерактивен исторически център“, разположен във фоайето на читалището.

Посетителите ще имат възможността да „надникнат“ в миналото, посредством компютърни 3D модели на сградите на „баните“,  парка и централната част на града през 30-те и 40-те години на миналия век, видео и звук, представящи творчеството на видни граждани на града, виртуални галерии с картини на местни художници, които не могат да се видят в художествените галерии.

Ще бъде представен модел на родната къща на световно известния тенор Тодор Мазаров, заедно с арии от опери изпълнени от него, както и Чудомир със звук, картина и видео, художника Марко Шивачев, кукерските игри с видеоматериал.

„Интерактивен исторически център“ е проект, насочен и към младите хора. Проектът цели да пробуди техния интерес към миналото на града, възползвайки се от възможностите на съвременните технологии.

„Интерактивен исторически център“ е отворена система, която ще се допълва постоянно с информация за факти, събития и личности. Началото е поставено, очакваме активиране на гражданското общество за търсене и предоставяне на нови сведения за история, личности, традиции, култура и изкуство през годините.

Проект „Интерактивен исторически център“ се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram