Инспекцията по труда е извършила щателна проверка след злополука

Инспекцията по труда в Стара Загора е извършила щателна проверка по случая с пострадал при злополука мъж в рудник „Трояново-1“ от комплекса „Марица изток“ преди месец. Тогава работникът постъпи за лечение в Университетската болница в областния град с фрактури на двата крака.  Йордан Йорданов от Инспекцията съобщи в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора, че „проверката е приключила със съответния акт, като са предприети действия за налагане на административно наказание на физически или други лица“. Към настоящия момент както приложените принудителни административни мерки, така и административно-наказателните производства не са приключили заради процедура по обжалване, поясни той. 

През последните няколко години в комплекса „Марица изток“ няма тежки трудови злополуки, увери Йорданов. Най-често обаче човешкият фактор е водещ за настъпването на злополуки.

През изминалата година 8473 са констатираните нарушения на законодателството. По здравословните и безопасни условия на труд са установени 4879 нарушения.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram