Инж. Румен Райков: Не завали ли, Стара Загора ще изпадне във водна криза!

– Инж. Райков, има ли опасност кризата с безводието да достигне и Старозагорски регион?
– Хората знаят добре, че ВиК-Стара Загора черпи вода само от подземни, гравитачни източници. Ние не ползваме язовири за водоснабдяването на региона. Въпреки всичко ни притеснява нивото на язовирите, защото когато има някакъв отток в реките, отводняват се и терасите.

В момента ние се влияем от поройните слоеве, които идват най-вече от Стара планина и от Средна гора. Мога да кажа, че обемните количества вода са намалели в пъти заради незапомнената суша! Използваме все повече кладенци, все повече помпи. Налага се помпите да стигат все по-надълбоко, а това увеличава и разходите ни за ток.

С метри паднаха водните нива в кладенците!

Така например, най-големият ни гравитачен водоизточник под Ясеново, т.нар. „Дунавци“ даваше 300 л/сек през горещите месеци, а сега дава 140 л/сек. Това много силно оказва влияние и силно затруднява нашата работа. Такава суша не си спомням, връщайки се назад в годините.
Другият голям проблем е, че земята толкова силно изсъхва, че започва да се пука. Така с огромна мощност къса тръбите. Ние започваме да копаем на мястото на аварията, правим ремонти, а в същото врем сушата къса тръби на друго място и т.н.

Не завали ли, ще изпаднем във водна криза!

Както споменах, безводието ни коства много повече средства, свързани с разход на повече ел. Енергия и ремонти. Искам да подчертая обаче, че сложната ситуация в никакъв случай няма да доведе до увеличаване на цената на водата. Повишените разходи си остават за наша сметка.

– Какви са разходите на ВиК–Стара Загора за ток?
– В момента разходите за ток на дружеството възлизат на 600 000 до 700 000 лева месечно. Преди доста години те възлизаха на 900 000 лева, но с труд и непрекъснати инвестиции, успяхме да ги намалим до 350 000 лв. След това разходите ни отново се вдигнаха на нива от около 600 000 лева по обективни причини. Колкото и ефективни да ставаме в добиването на вода – когато я няма, когато настъпи суша, ситуацията става опасна.

– Сушата наложи ли вече промени във водоснабдяването на някои общини от Старозагорски регион?
– За първи път от години насам се наложи да взимаме вода за общините Гълъбово и Раднево от Твърдица. Налага се да прекарваме вода от 100 км, за да не настъпи безводие в тези общини. До скоро за водните нужди на тези общини ползвахме кладенците в с. Землен и с. Хан Аспарухово. Тя обаче започна да не стига, изсъхна всичко. Така се наложи да прехвърляме вода от Стара планина. Нашите хора работят денонощно, за да имат хората от региона вода.

Призоваваме всички наши абонати да пестят водата, да не я пилеят, да ограничат потреблението, поне докато отмине сушата.

– Стартираха ли проектите по ОП „Околна среда“?
– Стартирахме някои от дейностите, свързани с подобрение на състоянието на ВиК мрежата. Както знаете, проектът стартира за общините Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан и е на стойност 100 млн. лева. В Стара Загора започваме с промяна на тръбите в централна градска част. През тази и следващата година с тези пари ще можем да подменим голямо количество водопроводи и канализационни тръби. Това ще доведе до драстично намаление на загубите и пестене на ел. енергия. В Казанлък акцентът ще бъде върху довеждащия водопровод от водоизточниците Габарево и Търничене, както и част от останалите несменени водопроводи в града. В Чирпан също ще работим по довеждащия водопровод и част от вътрешната мрежа на града. В Чирпан и Раднево инвестициите ще бъдат по 5 млн. лева, в Стара Загора – над 37 млн. лева, в Казанлък – 30 млн. лева./divident.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram