Източване, харизване и още по-голямо харизване – ГЕРБ продава болницата в Раднево

Трагикомичен сюжет се разиграва с болница „Д-р Димитър Чакмаков“ в управляваното от ГЕРБ Раднево. Както „Сега” писа преди три седмици, местната управа тръгна да продава опосканото през нейните мандати здравно заведение по чуден начин. Приватизацията стартира след появата на конкретен купувач, на стойност двойно по-ниска от оценката, а за капак на тезгяха бе сложен атрактивен доболничен център, защото е пожелан от купувача.

Но най-новото развитие на ситуацията е, че този единствен купувач не внесе депозит за участие в търга. Целта му е да издейства още по-добри условия за себе си. Днес в Раднево е насрочена извънредна сесия на общинския съвет – единствените точки в дневния ред са стартиране на нови приватизационни процедури на болницата и центъра.

Кандидат-купувачът е бизнесменът Ибрям Алиев, който има медицински заведения в Сливен и Ямбол. Пред старозагорския сайт „Дивидент” той обяснява, че при огледа на болницата установил, че в активите й не са включени сграда, отдавана на доболничния център, а и парка наоколо. Той ги иска в капитала, за да може да реализира инвестиционните си намерения. Пред няколко медии той потвърждава, че не се отказва от сделките.

Успоредно с това се говори, че е възможно на сесията днес цената на болницата да бъде смъкната още – до около 450 000 лв., при първоначални 682 000 лв. и оценка 1.28 млн. лв. по-рано.  Мотивът – дълговете са се увеличили още. И друго интересно се случва през последните седмици със затъналата МБАЛ  – общинското ръководство е назначило нов управител, работил досега в района на Сливен. БСП подозира конфликт на интереси. „Познават ли се и в какви взаимоотношения са той и единственият до този момент кандидат  инвеститор г-н Ибрям Алиев?”, попита в социалните мрежи лидерът на БСП – Раднево Красимир Куртев.

Сагата с радневската МБАЛ е сюжет и от националната политика. Заради нея и болницата във Велинград лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска при краткия парламент мораториум върху продажба на общински здравни заведения. Заради Раднево Нинова навести и служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram