Изпращаме юли с дъжд

Жълт код за валежи от дъжд и гръмотевици е обявен за седем области на страната за 30 юли, понеделник, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска и Великотърновска. В тези райони ще има валежи от дъжд, в следобедните часове придружени с гръмотевици. Според метеоролозите очакваните сумарни количества за денонощието са 20-35 л/кв.м.

Днес над страната ще бъде по-често с разкъсана облачност. Преди обяд в отделни райони, а в следобедните часове на много места отново ще има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в северозападната половина на страната и Родопите валежите ще са временно интензивни. Остават условията за локални градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Температурите ще останат без съществена промяна и максималните ще са между 27° и 32°, малко по-високи в крайните югозападни райони.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра – около 16°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. На места, главно в следобедните часове, ще има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 27°-29°. Температурата на морската вода е 25°-27°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

През нощта срещу вторник на отделни, а през деня във вторник на много места в страната ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, главно в следобедните часове и до полунощ, придружени с гръмотевици, възможни са и градушки. По-голяма вероятност за значителни количества има в Западна и Централна България. И през първия ден от август ще има превалявания, но те ще са в следобедните часове в тези райони.

 

Източник: meteo.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram