Изложба на Светлин Стоев под наслов „Задявки по никое време“

На 3 декември от 17,30 ч. във фоайето на Община Стара Загора ще бъде открита изложба на художника Светлин Стоев. Новите живописни платна на твореца са малък формат, обединени под наслов „Задявки по никое време“.

Светлин Стоев е роден през 1966г. в Стара Загора.

Зад гърба си има много самостоятелни изложби. Излагал е картини в най – престижните галерии на страната ни.

Негови творби са собственост на частни лица на галеристи от България,Норвегия, Белгия, Холандия, Дания, Германия, Австрия, Франция.

Критиците го определят като мрачен романтик – сюрреалист.

От 84 г. се отдава на силната си и страстна любов към Българското каракачанско куче. През периода 1984 – 2003г. полага неимоверни усилия в издирването и спасяването на последните екземпляри от една от най – древните и редки породи в света, водеща началото си от тибетския док.

Организатор е на 26 специализирани и 17 национални киноложки изложби на каракачанското куче.

Положил е основите на музей на Българското каракачанско куче.

Автор е на 526 антропологични измервания на породата.

Съавтор на стандарт за Българското каракачанско куче приет в „Световната енциклопедия на кучетата“ и е участвал в разработването на „Селекционна програма за каракачанското куче“.

Собственик на развъдник „Бурен“ – за чистопородно развъждане на Българско каракачанско куче.

Работил е по „Българо-швейцарска програма за опазване на биологичното разнообразие“, целяща смекчаване конфликта човек – хищник.

Този почти 20 годишен целенасочен труд е увенчан с успех. В края на месец февруари 2003г. Българското каракачанско куче е признато за порода от „Американския кенел клуб“ /АКС/.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram