Изложбата My Way остава в къща музей „Дечко Узунов“ до 15 януари

Изложбата My Way с живопис на местния художник Адреан Калпачев може да бъде разгледана във филиала на Художествената галерия в Казанлък къща музей „Дечко Узунов“. Куратори на проекта са Албена Димитрова и д-р Милен Алагенски. 

Експозицията беше открита от директора на културния институт д-р Пламен Петров и Албена Димитрова.

Адреан Калпачев участва в традиционните за Казанлък Есенни салони и запознава местната публика със своето творчество. Целта на Есенните салони е да насърчават младото поколение художници, както и да запознаят историците на изкуството с все повече имена и визуални документи, посочи д-р Пламен Петров. На Есенния салон през 2021 година Калпачев печели наградата на Художествената галерия в Казанлък, която традиционно е самостоятелна изложба в някоя от залите на института. Без колебание той избира зала „Мраморна“ в къща музей „Дечко Узунов“, за да подреди маслените си картини. 

„Когато журирахме Есенния салон, организиран от община Казанлък, бяхме единодушни при разглеждането на творбите и погледът ни се спря върху работата на Адреан“, посочи д-р Петров.

Албена Димитрова сподели, че е било трудно авторът да се отпусне и да сподели нещо толкова лично като своя път обратно към изкуството. „Това е изложба, която не върви към, а се завръща към изкуството“, посочи тя. Името на изложбата е вдъхновено от песента My Way на Франк Синатра, в която лирическият герой е изживял живота си по своя начин, без да е компрометирал личните си убеждения, а експозицията символизира края на опитите да се избере друг път освен рисуването“, разказва тя за личния път на Адреан Калпачев. 

„Зарадва ме, че той си избра именно тази къща, а не държеше да бъде в централната зала, където всички искат, защото това е автор, който знае точно какво иска да направи, защо го прави и къде се завръща“, коментира още Димитрова и допълни, че Дечко Узунов е любимият художник на автора. 

Адреан Калпачев благодари на екипа на Художествената галерия в Казанлък, на местната администрация и семейството си за подкрепата. Той цитира проф. Марин Добрев – „Сливен е градът на стоте войводи, но Казанлък е градът на стоте художници“ и изрази надежда традицията на Есенния салон да продължи да дава шанс на различни творци да споделят своето творчество с местната публика. 

Творби на Адреан Калпачев са собственост на галерии и частни колекционери в Германия, Франция, Дания и България. Той е имал две самостоятелни изложби в Дания, както и пет участия в Есенен салон – Казанлък, а това е първата му самостоятелна изложба в родния му град. 

Експозицията My Way ще остане в къща музей „Дечко Узунов“ до 15 януари.

БТА

Снимка: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram