Изгониха наши журналисти от СИК с полиция, арестът се отложи

След конституционни напъни от страна на СИК, РИК, полиция и председател на Общински съвет, грубо отстраниха репортер и оператор на Пресс ТВ от СИК 029 в Казанлък, защото наблюдавахме преброяването на бюлетините. Арестът ни не се състоя.

Екип на Пресс ТВ бе безпрецедентно напъден от изборното помещение на СИК 029 в ДГ №22 в Казанлък след края на изборния ден, при това с помощта на полицията.

Мирослав Кехайов, председател на въпросната СИК от ДПС /на снимката, снимка от Фейсбук/, взе решението заедно със зам.-председателя Савина Халваджиева от ГЕРБ, подпомагани от представителя на РБ Станчо Станчев. Решението им не се основаваше на никакъв член нито от Изборния кодекс, нито от Методическите указания на същия кодекс.

За да бъдем дистанцирани от секцията бе повикана полиция. Тя се отзова светкавично. Бе поискано и съдействие от РИК за изгонването ни. За основание на изгонването ни РИК се позова на чл. 232 от Изборния кодекс, на който член и полицията се опря. Той гласи: По време на гласуването в изборното помещение може да присъстват само застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети съгласно. 

За да е сигурно, че трябва да бадем разграничени от помещението „съдейства“ и настоящият председател на Общинския съвет Николай Златанов, придружаван от управител на общинска фирма Петко Карагитлиев, които пристигнаха на място веднага. Златанов, юрист по ценз, потвърди, че нямаме работа вътре в секцията, да снимаме с камера, посочвайки чл. 32 от Конституцията. Този член гласи:

(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание, или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи.

На същото основание Нели Кършакова от РИК разпореди изгонването ни. Безпрецедентно.

Напомняме на СИК, РИК, Общинския съвет и всички участващи в изборите, че не сме си позволили да снимаме личното право на хората да гласуват по чл.232 на Изборния кодекс, нито по чл. 32 от Конституцията на Република България.

Изпълнявахме служебното си право да присъстваме и отразим преброяването на бюлетините, което разяри по неизвестни за нас причини председателя Кехайов, зам.-председателя  Халваджиева и представителя на РБ Станчев.

А Конституцията на Република България има и друг член, чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.

(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна.

Представлявахме гражданския интерес и въпреки, че знаехме правата си, бяхме изгонени.

Напомняме,  членовете и на СИК 029 в Казанлък, че са служебни лица от мига, в който са се съгласили да станат такива, бидейки членове на комисия и са предоставили личните си данни на правителството. Както и членовете на РИК и Общинския съвет. Оттам нататък техните действия следва да бъдат публични. Особено, когато се касае за вот на българските избиратели и за достъпа на българска медия в демократична държава.

Апропо, прилагаме линк с видео от репортаж на друг екип на Пресс Тв, който присъства безпроблемно на преоброяването на бюлетините в СИК № 043.

За безпрецедното отрязване на достъпа ни до СИК 029 подадохме жалба до ЦИК.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=D4jKk4fLkpw[/embedyt]

Избирателно ли е отношението към медията ни!?

Очаквайте видео!

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram