Избори до дупка или спасение за България?

Халил Летифов – кандидат за депутат от ДПС, водач на листата в 27 МИР – Стара Загора.
Роден на 16 април 1979 г. в Смолян. Завършил е „Стопанско управление“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Има и магистратура по „Психология на управлението“. Трети мандат областен председател на ПП ДПС – Стара Загора, преди това е председател на Младежкото ДПС. Зам.-председател на Общински съвет-Казанлък. Народен представител в 42-то НС.
Женен, има двама синове – на 8 г. и на 4 г.
„Да спасим България“. Това е посланието на ДПС в тази предизборна кампания към българските избиратели. Не е ли твърде провокативно и претенциозно и какво има отвъд това послание, г-н Летифов?
– Да спасим България е преди всичко наше задължение като български политици. Избрахме този слоган на кампанията, защото, ако бъдем съвсем честни, хората отрекоха чисто партийните кандидати, които всички партии опитаха да лансират като известни и приемливи специалисти. Хората обаче казаха две неща от последните избори: предпочитаме доверието и ще гласуваме за политик, който оправдае това доверие. И не разпознаха нито един от традиционните партийни кандидати, а избраха кандидат, който не беше разпознаваем като политик. Това беше ясен сигнал, че властта, по начина по който я консумираме, с липса на ценности, на общи идеали, на общи приоритети, които да бъдат съгласувани и с опозицията, ще бъдат много трудни да се реализират и да се печели доверието, както на фантомите, така и на същинските парити. Нещо, за което ние в ДПС говорим много отдавна. Крайният резултат го видяхме всички: хората изгубиха доверие още повече в институциите, а Европа започна да дава сигнал, че не одобрява подобно политическо поведение. Така се озовахме в ситуация, в която ножът е опрял до кокала. Какво има в посланието „Да спасим България“? Създаване на такъв тип управление, което ще работи за стратегически и фундаментални важни ценности и приоритети за страната ни, които ние от ДПС сме готови да подкрепим: без краен национализъм и демагогски и популистки идеи. Страната ни е в достатъчно лошо положение, за да продължим да сме популисти. Колкото и да е трудно, колкото и хората да очакват, и с право, по-бързо и видимо да се подобрява животът им. Нямаме друг вариант, освен да сме последователни. Политиката отпреди няколко години, усещането за развитие трябва да бъдат продължени, да се вдига по-малко, но сигурно стандартът на хората, особено на работещите. Така че да спасим България не е само задължение на ДПС, а на всички, които имат отношение към държавата ни.
Изоставени и предадени ли се чувствате в ДПС от всички досегашни ваши партньори във властта?
– Хайде да видим как изглежда политическата ситуация у нас преди, в хода и след кампанията. Социолозите казват, че на практика големите трудно ще се разберат след изборите за обща кауза и управление. Те отказват, скарани са, не си говорят, вижте какви упреци, какви обвинения си хвърлят. Отказват да поставят приоритетите си на масата и да говорят за бъдещето на страната ни. Отказват да поемат ангажимента, отговорността за извеждането на страната ни от задънената улица, в която е. Голямо е отричането между двете големи политически сили, взаимно се отричат и управленските си програми. Толкова е голямо противопоставянето, че хората вече се питат дали изобщо има смисъл от тези избори, след като и след тях няма вариант за изход. Да не забравяме, че на 26 март вечерта изборите ще са свършили и ще трябва да се направи от тези партии управленско мнозинство, в името на страната. Вариантите са два: или се лъжат избирателите и се събират програмите, при положение, че са казали, че няма да има коалиция, или се отива във вариант на нови избори. Това не е нито отговорно, нито носи доверие на хората. Затова ние си даваме сметка още отсега: имаме нужда от спокойствие и сигурност като страна. От разговор за основните приоритети. Сядаме и се разбираме за тях: по отношение на социална политика, здравеопазване, земеделие, икономика, образование. Това е важно за страната и който и да дойде да управлява, това трябва да направи. А не всеки да си държи само на неговото и да отказва да чуе другия. Но какво става, ако народът не отреди едноличен собственик на властта? Кризата става още по-голяма. Но хората ясно показаха, че не я търпят вече и че това е провал на политическата система и няма да търпят вече. И какво правим? Недоволни сме от политиците си или не можем да обясним на хората какво всъщност правим? Това е големият въпрос. Всички сме написали едни дебели програми, обясняваме колко са добри, а всъщност не можем да намерим вариант и сговор как да ги приложим и изпълним.
… защото егото на политиците е голямо. Съзнават ли политиците, че е дошло време за силата на разума, за каквото ДПС призовава от години?
– ДПС е единствената партия, зачената в зората на демокрацията и оцеляла до днес. Никога не сме били популисти в поведението и говоренето, нито сме правили завои по отношение на ценностите си и ангажиментите си. И правенето на разумна, последователна, предвидима политика, която не натоварва допълнително българския данъкоплатец. ДПС като партия никога не е поставяла на изпитания с предложенията си българския бюджет, джоба на българския данъкоплатец. А сега какво? Леят се обещания за различни увеличения, но никой не казва откъде ги вземаме тези допълнителни пари: от инвестиции или от нови данъци, от увеличено производство или от какво? Но увеличение от данъци е недопустимо, според нас, защото от страна със сравнително добри данъци ще се превърнем в една бедна страна с големи, непоносими за голяма част от хората, данъци. За нас това е недопустимо.
Как се пази доверието на хората вече 27 години?
– Като си честен с народа си. И като изричаш нещата, дори и когато не са нито толкова приятни, нито толкова розови. И да имаш куража да поискаш прошка и се коригираш, когато сбъркаш. Всичко друго е лъжа и популизъм. Някои политици са забравили какво пише в Конституцията, че властта произтича от народа и е за народа. А ние какво правим? Докато сме във властта, се сърдим на народа, че не оценява това, което се прави, че не ни разбирал, когато очевидно правим неща, които не са добри за народа. Народът има инстинкт и той винаги е много верен, независимо от всичко.
 Колко сериозно предизвикателство на предстоящите избори за ДПС е новата формация ДОСТ? Там се ваши бивши колеги, съпартийци. Как се печелят избори в тази ситуация? Какво казвате на вашите избиратели?
– Ситуацията наистина е голямо изпитание за ДПС, за България и за българския избирател. ДОСТ се цели изцяло в избирателите на ДПС. Но, ако трябва да се върнем назад в годините, това не е за първи път. Били са създавани различни други формации с претенцията за алтернативи на ДПС, като разделят българските граждани. Решението на г-н Бесоолу да се кандидатира за народен представител е негово лично решение. Ние в ДПС сме демократична партия, споделяме демократичните ценности и всеки може да се кандидатира откъдето и както смята за добре. Появата на ДОСТ за нас не е разцепление, ние го приемаме като политически процес, с който трябва да се справим. Това е нашето поредно изпитание: за пореден път да спечелим доверието на нашите избиратели. В избирателите на ДПС обаче не се целят само ДОСТ. Всички останали партии също се целят в избирателите на ДПС.
… и какво казвате на вашите хора в тази ситуация?
– Че ние сме последователни в действията си и в политиките си през тези 27 години, и в ценностите, които сме изповядвали. Че не сме предали доверието на избирателите си през тези години и това, което те са очаквали и очакват от своите представители, ще го получат и сега. Продължаваме по пътя, по който сме вървели до сега. Не сме правили завои, не сме продали идеите си. А това, че някой е тръгнал по друг път и е решил да бъде в друга формация, това е негово право. Но ние не споделяме техните ценности и идеи. Нашите идеи са идеите и ценностите на Движението за права и свободи.
Връщане на доверието в институциите, справяне с бедността, модернизация на съдебната система. Това сте записали в своите приоритети като политическа партия. Какво стои като реално действие зад тези три ваши основни приоритета?
– Тези 3 приоритета са взаимно свързани и задължителни, за да продължи съществуването и развитието на България. Справянето с бедността в историята на България винаги е минавало през земеделието. Страната ни винаги е била с традиции в този отрасъл и никога не сме подценявали това. Справянето с бедността винаги минава през гаранция за работещите, че ще имат по-високи доходи, за да могат да се справят с плащането на данъци и за да имат нормален живот. Докарахме се дотук, че имаме работещи бедни и те са много голям процент. И това е най-голямото изпитание за страната. Защото, ако работиш и не можеш да водиш поносимо нормален живот, означава, че целият икономически процес е сбъркан. Връщането на доверието в институциите е важен процес, защото тези институции са получили статута си с благословията на народа. За да се справим с огромната бюрокрация и корупция, са необходими две неща: стимулиране на държавните и общински служители, на хората с ценз да работят и трудът им да се плаща адекватно, както и контрол на тяхната дейност. Това е единственият начин да се избегне административната тежест и бюрокрацията. Трябва да се сложи край на демотивацията за работа в институциите. Сами по себе си хората в тях не са лоши, нито сбъркани, сбъркан е моделът на управление. Системата ни е сбъркана.
Кое е най-голямото предизвикателство за България на тези избори и след тези избори?
Дали ще съумеем да дадем ясен сигнал на хората, че след тези избори ще можем да работим за интересите на страната си. Че можем да работим заедно, за да преодолеем всички пречки и изпитания, които ни предстоят.
Как ще отговорим на всички процеси, които се случват встрани от нас, доколко и как ще можем да опазим вече завоювани позиции. Голямо предизвикателство е и дали ще можем да опазим и договорените субсидии, очакваното от общини и отделни бенефициенти като помощ от еврофондове и програми, защото и това е пред изпитание, за да продължат те работата си по приоритетите, които са си поставили. Друго голямо предизвикателство е темата за бежанците и какво се случва с тях, ако Европа премине на две скорости и как ще откликнем на напрежението по тази тема в българското общество? Защото напрежение има и по оста пари за бежанците и българските граници на ръба на бедността, които виждат, че за едните всъщност се дава и има повече, отколкото за другите. И за тях това е крайно несправедливо. Но това е изпитание и за самата държава. Как ще се преодолее тази тема и как ще се справим с изпитанието да не приемаме повече бежанци? Също голям въпрос, голямо предизвикателство за политиците и политическата ни система след изборите. Хората няма да ни простят този път. Затова трябва да намерим наистина начин да спазим ангажиментите си, но и да убедим хората, че няма да са ощетени и ще запазим мира, сигурността и спокойствието на гражданите в страната. Има и друго тежко изпитание: дали ще успеем да гарантираме развието на общините и фирмите в този програмен период или ще правим избори до дупка, докато хората се отвратят от нас и си разсипем дъжавата. Тук популизмът няма как да вирее, защото ще бъде унищожителен за България.
Това, че Република Турция се намеси в предизборната кампания у нас през партия ДОСТ, как се отразява на вашата кампания ?
– По отношение на турската страна и турския народ храним само и единствено братско уважение.
… темата Турция в кампанията ви отсъства..
.
– Ние сме българска партия и оттук нататък кой как ще участва в кампанията си е негово решение. Има български институции, които трябва да решат кое нещо е нормално и кое не. Не е наше правото да даваме квалификации или сочим някого с пръст. За нас е важно с Турция да имаме добри междусъседски отношения, да имаме по-добри икономически взаимоотношения и да не забравяме, че имаме не малко български граждани, които живеят в Република Турция.
За мъжкарлък, за кураж или за мъдрост дойде време в българската политика и в българския парламент?
– Единствено и само за мъдрост. Платихме месианството, мъжкарлъка също платихме с висока цена.
Листата ви тук е само от местни, свестни, млади и известни…
– Гордея се с колегите, които са в листата на ДПС тук. Те са доказали през годините, че са хора с висок морал и много трудолюбиви, отзивчиви и приемат с чест и гордост поставените им задачи.
Кой е големият въпрос за България след 26 март?
– Отговорът на въпроса е на 27-ми март. И какво се случва с България след това. Изпитанието е голямо, очакванията са големи, търпилото на народа е изчерпано, а задачите пред държавата ни са огромни и няма място да се ходи по перваза.
 zakazanlak.bg – Деляна Бобева
Избори 2017 г.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram