Изборите в Старозагорско – под знака на етническия и корпоративния вот

Авторката е дългогодишна журналистка в програма „Хоризонт“ на БНР, сега работи на свободна практика. Носителка е на наградата „Паница“ за гражданска доблест.

На втория тур на местните избори в Старозагорска област управляващата ГЕРБ спечели кметските места в 6 от 11 общини, по една взеха ВМРО и Политическо движение „Социалдемократи“, а БСП остана извън борда. Голямата изненада дойде от ДПС, което взе властта в три общини – Гълъбово, Павел баня и Гурково.

Освен в областния град, ГЕРБ запазва властта и в двата индустриални центъра на областта – Казанлък и Раднево. В Стара Загора Живко Тодоров взе безпроблемно третия си мандат, но въпреки завидните 68.5 процента, губи подкрепата на 13 хиляди избиратели. Отлив на гласове – около 6 хиляди, има и в резултата на Галина Стоянова – кмет на Казанлък. Общата тенденция на спад на доверие към ГЕРБ доведе и до

загуба на абсолютните мнозинства в общинските съвети в двата града
Всичко, което трябва да знаете за:Местни избори 2019 (455)

В Старозагорския общински съвет досега кметът Тодоров прокарваше всяко свое предложение без проблеми и без да му се налага да търси често тематични мнозинства. Сега най-вероятният и сигурен партньор на ГЕРБ ще бъде отново Земеделският народен съюз с неговите 7 съветници, явил се на изборите като местна коалиция. Във вече изтеклия мандат подкрепата на земеделците беше осребрена с едно зам.-кметско място.

В „града на розите и калашниците“ Галина Стоянова и ГЕРБ през изминалите два мандата разчитаха на групата „Експерти за Казанлък“, създадена от изпълнителния директор на военните заводи „Арсенал“ Николай Ибушев.Тя си смени името на„Алтернативата на гражданите“ и увеличи представителството си в общинския съвет с още два мандата и заедно с ГЕРБ могат да прокарат с гласовете си всяко управленско решение. Групата на Ибушев не издига 8 години свои кандидати за кмет, а подкрепя Стоянова. Тя спечели първия си мандат през 2011 г. на балотажа, след като в седмицата между двата тура държавата продаде златната си акция в „Арсенал“ на мажоритарния собственик. Оттогава

един от най-големите работодатели в България има силно влияние върху резултата

от местните избори. Каквото влияние има държавата върху поръчките и износа на изделия с двойно предназначение от военните заводи чрез междуведомствената си комисия към Министерския съвет. Вследствие на тези негласни сделки избирателите се чувстват като миманс в сапунена опера.

По различен начин изглеждат изборите и резултатите от тях в общини като Гълъбово и Павел баня, където кметове станаха кандидатите на ДПС.

В Гълъбово несменяемият 16 години Николай Тонев сега се яви от името наместна коалиция ДПС (Български социалдемократи, Български демократичен център-БДЦ), подкрепен още от БСП и други партии. Срещу него застана единствено ГЕРБ, но изгуби с много. Каквото е влиянието на собственика на „Арсенал“ в Казанлък, такова е на Христо Ковачки в Гълъбово, който си създаде партия БДЦ. А дружеството му „Брикел“ осигурява работни места на 700 души и парното на всички обществени сгради в града и е сред най-големите замърсители на околната среда в цяла Европа.

Години наред Тонев и неговият екип бяха обвиняеми като организирана престъпна група в дело, гледано в специализирания съд, където бяха оправдани на първа инстанция, а втората го върна за доразследване. Днес

кметът предлага управленски решения, които работят и за Ковачки

Като например тайният договор между община Гълъбово и „Брикел“ за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а на дружеството. Да управлява в общински съвет, където коалицията на ДПС с партията на Христо Ковачки и групата на БСП имат 10 от 17-те съветници, ще бъде лесно за Тонев. Тук е мястото да се каже, че чуждите инвестиции в общината са най-големите заради присъствието на двете американски централи на територията й.

В Павел баня кандидатът на ДПС Иса Бесоолу спечели изборите още на първия тур срещу досегашния кмет Станимир Радевски, издигнат този път от ВМРО. Да седне в кметския стол на една община с много интереси и доходи от балнеолечението и спа туризма беше заветна мечта на Бесоолу. Преди четири години той изгуби надпреварата с Радевски на балотажа с 39 гласа. Сега ДПС му прости, че застана начело на листата на ДОСТ на парламентарните избори през 2017 г., и отново го подкрепи. А той владее дърводобива, транспорта и търговията с горива в региона. Има и условна присъда за предлагане на подкупи длъжностни престъпления.

Бесоолу успя да мобилизира етническия вот на мюсюлманите заради грешни послания

в кампанията на Радевски. Досегашният кмет нарече победителя „октопод, пуснал пипалата си навсякъде“ и подаде жалба в Административния съд в Стара Загора за касиране на изборите.

Факт е, че моделът #кой е на път да си създаде официално свой вилает, където гласове се придобиват по различен начин – чрез подновяване на костюмите на ловната дружинка в село Турия например, купуване на водни помпи в ромската махала в Горно Сахране или доставяне на дърва за огрев на семействата в селата от общината. Във феодалното владение процъфтява определен бизнес – турски холдинг е собственик на дървопреработваща фирма, обезлесяваща склоновете на Стара планина в Розовата долина; половината от спа хотелите са турски, а покровителствани от ДПС арендатори на хиляди декара земи получават субсидии от фонд „Земеделие“. А за жителите е останала една баня, която инвеститори искат да премахнат заради намалелия дебит на ценната минерална вода.

В Старозагорска област, в която неофициално живеят около 25 хиляди роми и 15 хиляди турци и българи мюсюлмани, само преди десетина години Ахмед Доган обещаваше на роми от старозагорския квартал „Лозенец“

да усетят сладостта на властта, ако му осигурят поне един депутатски мандат

Първия за ДПС го взе Лютви Местан, а след това и Делян Пеевски, който стана депутат от Старозагорския избирателен район. Оттогава година след година вотът за тази партия, управлявана като акционерно дружество, все повече зависи от ромските махали.

Десните така и не успяха да направят пробив и в тези избори. От всичките 11 общини „Демократична България“ ще има трима представители единствено в Старозагорския общински съвет. В Казанлък лидерът на СДС бойкотира общата листа с ГЕРБ, защото в нея му бяха отредили 17-о място. А лидерът на ДСБ влезе втори в листата на ВМРО, но остана извън местния парламент. За разлика от коалицията в София и други големи градове тук гласът на т.нар. градска десница изобщо не стигна до хората.

Увеличаването на етническия и корпоративния вот, замяната на управленски идеи и решения за гражданите с бизнес интереси, създаването на местни коалиции от политически врагове и други тактики за докопване до властта и благините й не само изкривява резултатите от изборите, но убива вярата на гражданите, че е възможна промяна на статуквото. И ги отказва да отидат до урните. Което циментира статуквото за още десетилетия напред.

Венелина Попова

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram