Иврит, дупета и скреч от Общината за 24 май

Славянската реч бе засенчена от иврит, нечленоразделни звуци и нецензурен рап от сцената на градския площад на 24 май

 

Община Казанлък направо „разкърти” вялото множество, събрано по заповед на централния площад за 24 май, вчера, в неделя.

Странен принос към честването на славянската писменост, реч, култура и духовност дадоха сценаристите на градското тържество. Програмата пред участниците от приключилата манифестция, включваше поздравление на чист иврит от Н.Пр.  Шаул Камиса Раз, посланик на Израел у нас. Дипломатът призна от микрофона, а преводачът го изрече на български, че съзнателно е избрал да дойде точно на 24 май в „един развиващ се град от един мъдър кмет”. Откъдето се долови нестихващ мерак на еврейското превъзходителство и „специалното” му отношение към Казанлък.

Редно е да се припомни, че преди десетина месеца Н.Пр. Раз направи визита тук, посети първо „Арсенал”, а после се отби при кметицата, където двамата се договориха за възстановяване на еврейските гробища в града ни. Подробностите оставиха за следваща среща. Вероятно вчера тя се е състояла след умопомрачителната музикална програма на градската сцена. И вероятно на разговорите е станало ясно, че последните еврейските гробища в Казанлък едва ли могат да бъдат реконструирани, тъй като са се намирали на мястото на парк „Розариума”. По-старите пък са се помещавали там, където сега е училище „Чудомир”. Може би на Галина Стоянова се е наложило смутено да обяснява, че израелски туристи няма как да привлече с реставрация на нещо отдавна несъществуващо и изискващо разравянето на един току-що обновен парк, както и събарянето на цяло училище. Ако Негово превъзходителство въобще намира за сериозна темата пред приоритетната- „Арсенал”.

От отделите за градска култура и образование, вероятно след сериозна селекция и трудно взимане на решение, са се спрели на рапъра Играта, който да е гвоздеят на празничния концерт по случай 24 май. И не закъсня леенето на вулгаризми от сцената по обяд, като култовото „в Казанлък дупето ти яко”, перифраза пригласена явно специално за местното турне. Играта изпя и още от зашеметяващия си репертоар реплики от рода на: „голи пейзажи”, „много алкохол”, „дали ще ти излезе късмета”. Напечената от слънцето ученическа публика посрещна не особено ентусиазирано второразредния певец от кохортата рапъри, борещи за сърцата им с нецензурни текстове.

Но, трябва да се признае, че изгрялата като комета на звездния небосклон и бързо позалязла преди две години бийтбоксърка Печенката, се справи блестящо с включването си в градския концерт.

Тя се изяви брилянтно в стила си, изпълнявайки няколко скечъра, на които най-хубавото им е, че са нечленоразделни. Тази вокална техника щади и изпълнителя и публиката от словесни недоразумения, при това публично сервирани от сцената, на 24 май. Най-хубавият празник в годината според много българи, в т.ч. и казанлъчани.

Снимка: kazanlak.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram