Земеделският министър може да спира лова

Министърът на земеделието вече ще има възможност да променя сроковете за ловуване, както и да забранява или ограничава отстрелването на някои видове дивеч. Това предвиждат промените в Закона за лова и опазване на дивеча, които бяха приети днес. Те са свързани с мерките за ограничаване на африканската чума по свинете.

Промените, предложени от депутата от ВМРО Александър Сабанов, предвиждат в случай на епизоотия земеделският министър да може със заповед да ограничава или да забранява някои видове дивеч, да прилага санитарен обстрел на диви животни и да променя сроковете за ловуване на дива свиня. Както до момента заповедта ще се издава след съгласуване с министъра на околната среда и водите, по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите или на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, а обжалването й няма да спира нейното изпълнение.

Въпреки че от БСП подкрепиха промените, депутатите Филип Попов и Драгомир Стойнев заявиха, че управляващите са „проспали превенцията“. Според тях законът е добър, но ненавременен.

news.bg

https://news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram