Затънахме с 321 млн. лв. за девет месеца при 45% спад на държавната Марица Изток

321 млн.лв. ни струва затъването на държавната ТЕЦ Марица Изток 2 само за първите 9 месеца на тази година, въпреки огромната помощ от бюджета, т.е. отново от нашия джоб на данъкоплатци. Загубата е 191 млн.лв., а новите кредити са 130 млн. лв., при това те са само за полугодието април – септември. Нещата звучат още по-зле, като имаме предвид, че произведената енергия се срива с невероятните 45%, а централата на практика работи с 25% от мощността си. Но плаща на същото количество хора и фирми същите заплати и договори, включително и издръжката на футболния клуб Берое, което е най-големият абсурд в ситуацията. За малкото си произведена енергия, ТЕЦ-ът получава преференциална, т.е. повишена цена, което е за сметка на абонатите и техните сметки. На практика държавното дружество е минало отвъд фалита, но продължава да съществува поради страх на правителството от стачки, коментира Капитал.

Още по-ужасяващото според медията е, че правителството няма план какво се прави с черната дупка за пари, освен да се наливат нови и нови милиарди в нея. Само напомняме, че още от 2011 г. ЕС настоява държавите да имат стратегии за старите си ТЕЦ-ове на въглища, като до 2018 г. текоха сложни преговори, при които много наши другари от бившия соцблок като Полша си договориха и

продължаване на живота им, и компенсации в огромни размери за районите, където ще бъдат закривани. Ние пропуснахме това, въпреки че имаме един и същ енергиен министър от 2014 г. насам – достатъчно време, за да се помисли по този съществен въпрос.

Най-отчайващото в случая е, че в отчета си дружеството посочва, че до края на годината няма да може да погасява нищо по заемите си към държавния Български енергиен холдинг. Въпреки това обаче холдингът, с нашите пари, ще му даде нов кредит от 350 млн. лв., за да преживее до 1 юли 2021 г., когато новото правителство ще трябва да му мисли.

Върхът на безумието е, че изпълнителният директор на ТЕЦ Марица Изток 2 Живко Динчев е в борда на директорите на БЕХ и на практика сам одобрява собствените си искания за спасяване за наша сметка, пише Капитал. Очаквайте разследване за личното му богатство на 19min.bg.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram