Заради МГ-то кметът Стоянова подведе и европрограма, потъпквайки договор за 3,5 млн.лева

Община Казанлък не е уведомила Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитите”  /ОПРР/, че ще пристроява нова сграда към Математическата гимназия, няма сключен допълнителен анекс за това и наистина има опасност да бъдем финансово санкционирани за нарушението, след като рухна сградата на училището. Това се посочва в писмо до Медийна група „Вис виталис” от УО на ОПРР. Защо Общината подведе европрограмата? Кой ще плаща цената?

 

Още на 25 юни, три дни след свличането на част от корпуса на МГ-то, пресгрупата ни предупреди в нарочен материал, че има опасност Община Казанлък да се наложи да връща сума до 3,5 милиона лева евросредства, заради гафа със срутилото се крило на школото.

Рискът да плащаме солена глоба е заради това, че след санирането на гимназията с европари през 2012 г.

 

Общината е длъжна пет години в бъдеще да опазва енергийно обновената сграда

 

и при всяко намерение за строително-ремонтна интервенция да информира и поиска разрешение от ОПРР, която вече е дала милионите европари за енергийната ефективност.  Ако бъде дадено такова от европейската програма, трябва да се сключи допълнителен договор и чак тогава да се премине към строителството. Иначе ни грози сериозна глоба, както се случва сега.

 

Местната власт изобщо не е съобщила на ОПРР, че ще пристроява три нови етажа към МГ-то,

 

замълчала си е и че ще има сериозна интервенция чрез просичане на старата сграда, за да я свърже с новата, скрила е и факта, че проектът предвижда общ покрив над двете части, след разваляне на досегашната покривна конструкция.

 

ОПРР не е давала разрешение и не е сключвано ново споразумение за строителство на пристройката,

 

 пише в писмото до МГ „Вис виталис” и.д. директор на УО на ОПРР Веселина Терзийска. Отговорът е изпратен до пресгрупата ни на 16 юли т.г. с изходящ номер РД-02-14-885 и е на основание на Закона за достъп до обществена информация.

За санирането на общо седем училища преди три години, сред които и МГ-то, Община Казанлък е усвоила близо 3,5 млн.лева чрез общ договор с ОПРР за седемте здания.  В него е записано, че ако училище не се използва като такова, възникне нарушение на целостта и не бъдат възстановени щетите, ще има финансова корекция.

 

Явно кметът Стоянова, начело на администрацията с мълчанието си са подвели европейската програма.

 

Чак след като падна училището са информирали за аварията. Укриването на строителните намерения от Общината вероятно е било провокирано от шокиращата липса на редица документи, което едва ли би останало незабелязано от експертите на ОПРР. Едва ли оттам щяха да дадат разрешение за старта на пристройката и щяха по този начин да осуетят градежа. Така рязането предизборно на една лентичка щеше да пропадне, но гръмкото сгромолясване на училището още в началото на изкопните работи показа, че устремът към втория мандат на Стоянова и екипът й пренебрегват жестоко не само органи, евроинституции, закони, средства, но и сигурността, здравето и живота на децата. Може ли да се нарече това цена въобще?

 

Факсимиле от отговора на УО на ОПРР:

 

ReshenieReshenie1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Отговорът и тук:

file:///C:/Users/News%20WEB/Downloads/%D0%A0%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5.pdf

 

Факсимилета от документацията за строежа на пристройката към МГ-то, откъдето се вижда ясно, че ще има просичане и че двете сгради ще футкционират като една обща:

kalkan1

prosi4ane

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram