Започват Богородичните пости

Днес се дава началото на Богородичните пости, които продължават две седмици и на 15 август завършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Освен тялото по време на пости трябва да бъде и духът.

Богородичният пост не е толкова строг, както е Великденският, например. Забранява консумирането на месни и млечни продукти и алкохол.

На 6 август (Преображение Господне) се разрешава риба. През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия. Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са „сухи“ – разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове.

Дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин. В събота и неделя на Богородичния пост се разрешават варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино.

На този ден се прави трапеза с обредна „заговезнишка пита“, която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.

На 31 юли Българската православна църква почита Св. праведен Евдоким Кападокийски и Св. мчца Юлита. Имен ден имат хората, носещи името Евдоким, Евдокия.

Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) в благочестивото семейство на Василий и Евдокия. По времето на цар Теофил бил млад офицер във войската. Заради неговите необикновени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. Но по Божия промисъл св. Евдоким починал млад – на 33 години. Мощите му се оказали целебни. По-късно те били пренесени в Цариград и поставени в новата църква „Св. Богородица“, построена от неговите родители. Пред гроба на св. праведни Евдоким се извършвали всякакви чудеса. Самата пръст взета от гроба му изцелявала болни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram