Занаятчии, музиканти и артисти идват в Шипка за фестивал

Град Шипка и музей Чирпанлиева къща се готвят да посрещнат майстори занаятчии, музиканти, артисти и любители на българските традиции и занаяти в дните от 4 до 7 септември. Макар и в мини вариант, за поредна година се организира фестивалът Шипка Фест – Дни на изкуствата и занаятите.

Началото му ще бъде поставено утре с куклено театралното представление „От кулата“, а за музикалната програма по-късно ще се погрижат „Surbahar Live band“, с гост музикант Константин Кучев.

През почивните дни над 15 занаятчии от цялата страна ще разтворят тезгяхите си в двора на музея, за да покажат своето майсторство с демонстрации на открито.

Кирил Митрашков и Стефан Чаков ще покажат магията на огъня и традиционната изработка на ножове – един много характерен за града занаят. Софка Димитрова от град Шумен ще демонстрира един от най-старите занаяти, свързани с традиционното облекло – тъкането на колани „на кори“. Майсторката вече десетилетия съхранява този застрашен от изчезване занаят и е вписана в националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища“. Бургаският майстор Станко Киров от с. Българово ще покаже тънкостите на кошничарството. 

На фестивала ще гостуват Деси Владовска – майстор грънчар носител на Голямата награда „Сребърна хлопка“ от Майсторската надпревара по грънчарство от Международния панаир на традиционните занаяти 2019 в Етъра, Албена Ненкова – стъклопис, местните майстори на дърворезба и плъсти от с. Енина – Майстора и Маргарита, както и шипченските майстори Данчо Данчев и Петър Карагинев. Румен Милков, дърворезбар от гр. Мъглиж, също ще се включи за втора поредна година. 

Всички занаятчии ще позволят на малки и големи да изпробват своите умения по време на множество работилнички специално подготвени за фестивала, като тези на Девира и Нефизе Куюмджиева, които ще покажат на най-малките как се изработват гривнички от макраме и книгоразделители с канатица.

Освен богатата занаятчийска палитра, гостите на града ще могат да  наблюдават и да се насладят екслклузивно и само в неделя от 15:00 ч на демонстрация на Калоферска дантела, изработена на живо от ръцете на Антоанета Първанова, от творчески център на Клоферската дантела гр. Калофер.
Посетителите и любознателните могат да научат повече за Художествена галерия „Христо Песев“ и единствения по рода си в България Музей на залесяването.

В събота вечер, за музикалната програма ще се погрижат Трио Калина и Антон Гудов, Бас Народен и Soulfia, специални гости на фестивала, които ще направят своеобразен микс между автентичен български фолклор, етно ритми от различни краища на света и електронна музика.

В неделя следобед, от 15:00 ч. ще звучи Етноформацията Кеминджиджи, а от 20:00 часа гостува алтернативната формация Rossenquearzexpress. 

В понеделник, на 7 септември, ще заработят работилнички по сапунджийство, кене и билкови мехлеми. 

Фестивалът се организира от Народно Читалище „Светлина – 1861“ и Фондация “Отворен интелект – OPEN MIND”,  с подкрепата на Програма Еразъм+ на ЕС и има за цел да оживи подбалканското градче, да покаже неговите скрити съкровища и да възроди автентичните български занаяти и фолклор. Фестивалът ще се проведе под знака на Нулев Отпадък, така че си носете канче, купичка и прибори, за да можете да се включите активно в това предизвикателство!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram