Задушница е!

Православните християни отбелязват днес Архангелова задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница. Тя е една от трите най-големи задушници. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците.

На този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия.

В храмовете се извършва специално богослужение – Литургия за упокой и Обща панихида. На Задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. Старите хора вярват, че ако видиш мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, бонбони, плодове и други храни. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Поменът, който се прави, е възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram