„ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ОМБУДСМАН“ ЩЕ ДЕЙСТВА В ПЛОВДИВ

Европейски медиен център „Журналистически омбудсман“ бе учреден в Пловдив, съобщи СБЖ. ЕМЦ е резултат от партньорството на Департамента за аудио-визуални изкуства и мултимедийни продукти на Колеж „Източен европейски образователен център“, журналистическото дружество „Европрес“ и фондация „Помогни на нуждаещите се“. Целта е новосформираната обществена институция да консултира, съдейства и защитава журналистите от неправомерните действия на администрацията при изразяване на мнения и свободата на достъпа до информация.
ЕМЦ „Журналистически омбудсман“ е нещо ново и полезно за работещите в средствата за масово осведомяване, тъй като правният статут на журналиста у нас не е уреден изрично в отделен нормативен акт, уточняват организаторите. Те допълват, че общата уредба се съдържа в Конституцията на България, доколкото там се прокламират основните права и свободи на българските граждани, в частност правото на труд и гаранции за осъществяването му.
Създаването на центъра бе обявено на форум в Пловдив под надслов „Журналисти за един мирен свят“, организиран от „Европрес“. Участниците на срещата представиха и своя декларация с апел към правителствата и лидерите по целия свят да превърнат защитата на журналистите в свой приоритет. Те цитираха и данни на Международната федерация на журналистите, според които през миналата година по целия свят са били убити 118 журналисти и служители на медии – с 13 повече, отколкото през 2013 г. При отразяване на природни бедствия и инциденти живота си са загубили 17 сътрудници на средствата за масова информация.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram