Ето КОЙ гласува „против“ намаляване на таксите за детските заведения!

Поредният опит на групата на БСП, отпреди две седмици, да убеди колегите си в Общинския съвет в Казанлък да намали таксите за детска градина в общината, удари на камък.

Цената за посещенията в детските заведения бе завишена още миналото лято с 40% по предложение на кмета Галина Стоянова и с одобрението на гласовете на ГЕРБ в местния парламент.

На 26 март от БСП отново предложиха да се върне старата цена на таксата, като призоваха общинските съветници да гласуват намаление от 2.20 лв. на ден да стане 1.10 лв.и от 1.80 лв. да стане 0.90 лв. на ден за дете, посещаващо детските градини и ясли.

Уви! Гласуването бе поименно и от него се вижда кой е против да бъдат облекчени родителите на казанлъшките деца:

Николай Златанов Димитров, ГЕРБ:  Против

zlatanov-new

Недка Христова Рашева, ГЕРБ:  Против

Nedka-Rasheva

Стефан Драганов Златев, ГЕРБ:  Против

Stefan-Zlatev

Боян Георгиев Каличков, ГЕРБ: Против

Boyan-Kalichkov

Мария Павлова Гинева, ГЕРБ: – Против

Maria-Gineva-300x200

Димитър Димитров Баяслиев, ГЕРБ: Против

Dimitar-Bayasliev

Стефан Мирчев Птичков, ГЕРБ:  Против

Stefan-Ptichkov

Иво Димитров Лозанов, ГЕРБ:  Против

IvoLozanov

Иванка Дончева Шопова, ГЕРБ:  Против

ivankashopova

Радиана Стефанова Стефанова, ГЕРБ: -Против

Radiana-Stefanova

Николай Митков Факиров, ГЕРБ:  Против

Nikolay-Fakirov

Йоана Иванова Цветкова – Комитова, ГЕРБ:  Против

Yoana-Tsvetkova-Komitova

 

Драгомир Влаев Петков, „Експерти за Казанлък“: Против

dragomir-petkov

 

Росен Пенев Георгиев, ГУСВ:  Въздържал се

rosen-georgiev

Валентин Петров Кралев, ГЕРБ: Въздържал се

Valentin-Kralev

Цветан Тенев Шиков, „Експерти за Казанлък“: Въздържал се

cvetan-shikov

Георги Михайлов Каличков, „ЛИДЕР, ДПС, РЗС „:  Въздържал се

georgi-kalichkov

Общинския съвет не взе решението.
Ето и извадки от Протокола на заседанието на Общинския съвет на 26 март 2015 г.

Васил Самарски каза: „В първият момент си помислих, че разума в залата е надделял и няма да увеличаваме такси и се зарадвах. Но явно схемата е била друга, затова между първо и второ четене правя следните предложения.  В чл. 22 от наредбата, ал.2, т.2.1 сумата от 2.20 лв. да стане 1.10 лв.; в т.2.2 сумата от 1.80 лв. да стане 0.90 лв., става дума за някой ако не е разбрал за таксите в детските ясли и детските градини. Това е последователна политика на нашата група, тъй като вие сами отваряте Наредба № 26 и ни давате повод всеки път да предлагаме и ние ще продължаваме да го правим, да го предлагаме, т.е. да върнем размера такъв какъвто беше миналата година на таксите в детските градини. Още повече, че ако мотивирате днес, че увеличавате в проценти примерно в детските лагери, детския лагер го увеличавате 50% от сумата, вижте в бюджета за тази година не са планирани подобни приходи. С нищо не може да ни мотивирате, защо по средата на годината, при положение, че е приет бюджета на община Казанлък вие увеличавате такси. Да не говорим, че за всяка такса трябва да имате ясно направена калкулация, за справка администрацията от предходния мандат. За всяка такса калкулация, как се получава сумата, колко е непокритото задължение, т.е. в момента управляващите се опитват да натоварят казанлъшките граждани с нови такси, с нови цени на услуги и увеличаване на сумите, които да се събират от тях. Това правите господа управляващи. Толкова ли е закъсала общината? Затова ви предложихме два милиона лева да ги върнем, за да си върнем кредитите и да останат пари. А Вие по средата на годината, даже не по средата на годината още в началото на март ще вдигате таксите. И ако трябва много точно и ясно да приложим правилника искам да ви предупредя, че наредбата не мина на първо четене и всякакво гласуване от тук нататък може да бъде оспорвано категорично. Тя не беше приета на първо четене подчертавам Ви господин председател. Наредбата не е приета на първо четене благодаря!“.

Галин Георгиев каза:  „Уважаеми господин председател, уважаеми колеги, абсолютно категорично по никакъв начин от днес нататък няма да подкрепяме увеличаване на данъци, такси или на каквото и да било в тази община. Абсолютно категорично от днес нататък, аз лично и колегите ми няма да подкрепяме продажби в тази община. Идват избори, ако жителите на община Казанлък, уважаеми колеги от „ГЕРБ“ Ви подкрепят по начина, по който са Ви подкрепили и до сега вдигайте такси правете каквото искате. Нито е момента сега в тази тежка икономическа криза да се дигат и да се утежнява джоба на данъкоплатеца в града. Това е нагло което го правите тука…“

Николай Златанов: Към гласуване на предложението на господин Самарски в чл. 22 от наредбата, ал.2, т.2.1 сумата от 2.20 лв. да стане 1.10 лв.; в т.2.2 сумата от 1.80 лв. да стане 0.90 лв.

Общинският съвет гласува поименно и със „за“ – 6, „против“ – 13 и „въздържали се“ – 4, така:

 

Общинския съвет не взе решението.

Ето и гласувалите  „за“ намаляване на таксата в детските заведения:

Васил Стефанов Самарски, БСП: – За

vasil-samarski

Красимира Тодорова Горунска, ГУСВ: За

krasimira-gorunska

Моника Божидарова Динева, БСП: За

monika-dineva

Галин Андонов Георгиев, ББЦ: За

galin-georgiev

Румяна Стоянова Друмева,БСП: За

rumiana-drumeva

Стефан Христов Дамянов, ГУСВ:  За

stefan-damyanov

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram